Jean Deboutte (Agentschap van de Schuld): ‘Ik reken toch op wat loyaliteit’
Met nieuwe staatsbons lonkt de overheid opnieuw naar het geld van particuliere spaarders. De ambities zijn hoog. Al is dat particuliere spaargeld niet broodnodig, want Belgisch schuldpapier gaat overal vlot over de toonbank.
Ook de overheid wil met een nieuwe staatsbon daar zoveel mogelijk vrijgekomen geld recupereren. Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, legt uit waarom.
Veel banken stemmen hun acties af op 4 september, de dag dat de staatsbon afloopt. Zullen spaarders exact die dag het geld weer op hun rekeningen hebben?
JEAN DEBOUTTE. “We zullen er alles aan doen om de terugbetalingsopdracht die dag te laten uitvoeren. Dat verloopt zoals bij eerdere staatsbonnen, maar het volume is nu veel groter. We hebben er goede hoop op dat het zal lukken.”
Hebben spaarders dan genoeg tijd om indien gewenst op de nieuwe staatsbon in te tekenen?
DEBOUTTE. “Ja, we geven op 16 september nieuwe staatsbons uit. Daar zal zeker een bij zijn met een looptijd van een jaar en daarnaast ook minstens één andere looptijd. Mensen kunnen tussen 5 en 13 september intekenen. Dat kan via hun bank of via ons eigen grootboek. Intekeningen via het Agentschap sluiten wel een dag vroeger, op 12 september.”
Hoeveel rente zal de nieuwe eenjarige staatsbon opbrengen?
DEBOUTTE. “De exacte modaliteiten maken we op 3 september bekend. Maar algemeen zijn de rentes gedaald op onze schatkistcertificaten en andere overheidsuitgiftes. De financiële markt verwacht dat de ECB haar beleidsrente nog verder zal verlagen. Voor de overheid is dat natuurlijk goed, wij hebben graag lage rentes op ons schuldpapier. Voor de nieuwe staatsbon betekent dat wel een lagere rente dan die van een jaar geleden. Wij gaan uiteraard niet meer rente betalen dan op onze andere schulduitgiftes.”
Hoeveel van de vrijgekomen miljarden hoopt u met de nieuwe staatsbon weer aan te trekken?
DEBOUTTE. “Wij mikken op 4 miljard, maar dat is gewoon een veronderstelling waar we in ons financieringsplan van uitgaan. We hebben geen statistieken of ervaringen uit het verleden om ons op te baseren, want er is nog nooit zo’n grote terugbetalingsoperatie geweest.”
De banken zetten alle zeilen bij. Kan de nieuwe staatsbon daarmee concurreren?
DEBOUTTE. “We rekenen toch op een zekere loyaliteit bij de spaarders, ook al is er geen verlaagde roerende voorheffing. De uitgiftes van maart en juni dit jaar haalden toch ook meer dan 400 miljoen euro per keer op, de grootste bedragen in de afgelopen 20 jaar. De staats heeft duidelijk een aantal troeven.”
Zoals?
DEBOUTTE. “Transparantie en eenvoud. Hij is makkelijker te begrijpen dan bijvoorbeeld een spaarrekening. De staatsbon van vorig jaar heeft mensen geleerd dat er nog iets anders bestaat dan het spaarboekje. Tegelijk is het goed dat andere instellingen interessante aanbiedingen lanceren.”
Wat als de nieuwe uitgifte geen 4 miljard ophaalt?
DEBOUTTE. “Dan is dat geen probleem. We lopen dit jaar al sterk voor op ons financieringsplan omdat er zoveel vraag is naar Belgische schuldpapier. Onze rating is goed en is onlangs nog bevestigd door de kredietbeoordelaar Fitch. We betalen zelfs een lagere rente dan Frankrijk. We zitten op dat vlak in een zetel. Als we die 4 miljard niet met een staatsbon ophalen, doen we dat wel met andere instrumenten. Als we het wel zouden ophalen, kunnen we dat geld ook meteen aan het werk zetten, het past in ons financieringsplan.”
Open oorlog tussen de banken: de strijd om 30 miljard euro spaargeld
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier