ING België is voorbereid op negatieve intresten

© BELGA
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Vorige week haalde de Nederlandse Rabobank de krantenkoppen met het nieuws dat de bank haar computersystemen klaarmaakt voor negatieve spaarrentes. De IT-systemen van ING België kunnen al negatieve intrestvoeten verwerken, bevestigt de bank aan de redactie. Belfius is er niet klaar voor. KBC en BNP Paribas Fortis geven geen duidelijk antwoord.

De Belgische wetgeving verbiedt een negatieve rente op het gereglementeerde spaarboekje. Maar op andere rekeningen kan een negatieve rente in principe wel. Dat zou betekenen dat de klanten moeten betalen aan de bank om hun geld veilig te bewaren. In het buitenland zijn er nu al banken die zo’n vergoeding aanrekenen aan hun grote vermogende of bedrijfsklanten.

De klanten van ING België moeten nog niet betalen voor de bewaring van hun geld, maar de bank is er wel op voorbereid dat het ondenkbare gebeurt. “De IT-systemen van ING België kunnen negatieve intrestvoeten verwerken, indien deze situatie zich zou voordoen”, klinkt het. “De bank volgt de financiële markten op de voet en handelt in lijn met haar commerciële strategie.”

De computersystemen van Belfius zijn niet aangepast voor een negatieve rente op spaar- en beleggingsproducten. “We rekenen vandaag ook geen negatieve rente aan”, zegt een woordvoerder.

ING België is voorbereid op negatieve intresten

Ontwijkende antwoorden

De andere twee grootbanken geven ontwijkende antwoorden op de vraag of hun systemen een negatieve rente aankunnen. BNP Paribas Fortis: “Dit is niet aan de orde. Indien nodig zullen we aanpassingen doen.”

De bank laat wel weten dat ze momenteel geen nulrente of negatieve rente overweegt. “De markt tussen financiële tegenpartijen in euro daarentegen evolueert permanent. Meerdere internationale banken zijn begonnen met het aanrekenen van een negatieve rente aan institutionele klanten. De bank volgt de situatie nauw op, maar vandaag is er geen wijziging.”

KBC letterlijk: “Wij voorzien geen systeemaanpassingen voor negatieve rentes aan retailklanten, omdat dit wettelijk niet kan. Een aanrekening van negatieve rente voor grote professionele en institutionele klanten behoort wel tot de mogelijkheden.” Op bijkomende vragen kregen we tot nu toe geen antwoord. (IDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content