In welke Europese landen betaal je minder voor voedsel dan in België?

© iStock

De prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken waren in België vorig jaar 8 procent duurder dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit een studie van het Europese statistiekbureau Eurostat. Alcoholische dranken en tabak zijn in ons land dan weer goedkoper dan gemiddeld.

Eurostat vergeleek het prijspeil van een mandje producten over de hele Europese Unie. Voor voeding zijn twee Scandinavische landen het duurst: in Denemarken betaal je 45 procent meer dan het EU-gemiddelde, in Zweden is dat 24 procent. Voor alcohol steken Ierland (+75%) en Finland (+72%) er bovenuit en voor tabak betalen de Britten (+118%) duidelijk het meest.

België boven Europees gemiddelde

België zit telkens rond het gemiddelde. De voedingsprijzen liggen 8 procent boven het EU-gemiddelde, terwijl de prijzen voor alcohol (-8%) en tabak (-3%) eronder liggen. Voor voeding kunnen Belgen de grens met Nederland oversteken, waar de prijzen 2 procent onder het EU-gemiddelde liggen.

In Duitsland liggen die prijzen 3 procent boven het gemiddelde en in Frankrijk 9 procent. Voor alcohol is Duitsland het goedkoopste buurland, met prijzen 16 procent onder het EU-gemiddelde. Tabakliefhebbers doen zaakjes in Luxemburg, met prijzen 17 procent onder het gemiddelde.

Om nog goedkoper te kopen, moet de Belg verder gaan dan de buurlanden. De goedkoopste landen voor voeding in de EU zijn Polen en Roemenië. Daar zijn de prijzen 37 en 36 procent lager dan gemiddeld. De prijzen voor alcohol en tabak liggen het laagst in Bulgarije: 36 procent onder het EU-gemiddelde voor alcohol en zelfs de helft onder het gemiddelde voor tabak.

In welke Europese landen betaal je minder voor voedsel dan in België?
© Eurostat

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content