Hr-managers belonen liever prestaties dan anciënniteit

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Almaar meer hr-managers zijn geneigd hun werknemers een hoger loon te geven op basis van hun prestaties. Een minderheid kijkt nog naar de anciënniteit.

24 procent van de HR-managers verwacht dat de lonen dit jaar zullen stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringbedrijf Robert Half bij 200 hr-managers.

Prestaties primeren

Bijna vier op de tien hr-managers geven hun werkkrachten een hoger loon als ze het beter doen op de werkvloer. Daarnaast dragen ze teamwork, professioneel gedrag en bereidheid om bij te leren hoog in het vaandel. Ook werknemers met een verantwoordelijkheidsgevoel hebben meer kans op een loonsverhoging. Op die manier volgen de lonen meer de productiviteitsstijging.

Hr-managers belonen liever prestaties dan anciënniteit

De hr-managers houden minder rekening met anciënniteit van de werknemer. Slechts 17 procent van de ondervraagden doet dat nog. Ook de tijd sinds de jongste loonsverhoging is maar in 16 procent van de gevallen bepalend of de werknemer een loonsverhoging krijgt.

“De loonevolutie van een medewerker verliep vroeger evenredig met de anciënniteit, maar dat is veranderd. Vandaag hechten bedrijven veel meer belang aan prestaties, productiviteit en competenties. Bedrijven ontwikkelen steeds vaker een transparant verloningsbeleid, zodat beslissingen over een loonsverhoging duidelijk zijn voor de werknemer. Deze transparantie draagt ook bij tot de jobtevredenheid”, zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux.

Partner Content