‘Hogere energiefactuur dreigt voor kleine gebruikers’

© iStock

De energiefactuur wordt vanaf 2019 minder op basis van het energieverbruik berekend. De Vlaamse energieregulator stelt een hogere ‘vaste’ kostprijs voor. Groen vreest dat kleine gebruikers de dupe worden.

De jongste jaren vermindert de afname van elektriciteit van het distributienet doordat steeds meer mensen zelf elektriciteit produceren, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Daardoor dreigt een steeds kleinere groep op te draaien voor de kosten van het distributienetwerk.

Om de kosten eerlijker te verdelen wil de VREG een basistarief invoeren voor elke netgebruiker, en over het voorstel start nu een consultatieronde. Dat schrijven De Tijd, Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen. Hoeveel iemand verbruikt, zal dus een minder groot effect hebben op de energiefactuur.

Nefaste effecten

Net als bij de Turteltaks vermindert zo nog maar eens de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan

Oppositiepartij Groen waarschuwt dat het voorstel nadelige effecten heeft voor kleine verbruikers. “Iemand die 600 kilowattuur per jaar verbruikt, betaalt volgens dit voorstel 182 euro voor distributienetkosten in plaats van 76 euro. Hij betaalt op jaarbasis dus 106 euro meer”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). “Net als bij de Turteltaks vermindert zo nog maar eens de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan.”

VREG is zich bewust van het mogelijke effect op het gedrag van de energiegebruiker. “Als een gezin investeert in verbruikverlagende technologieën, zoals ledlampen of energiezuinige koelkasten, is het mogelijk dat de terugverdientijd minder gunstig word’, klinkt het. Al maakt Thierry Van Craenenbroeck, de tijdelijke topman van de VREG daar ook een kanttekening bij. “In het nieuwe tarief belonen we vooral mensen met een egaal verbruik. Trouwens: wie de belasting te hoog vindt, kan altijd zijn capaciteit verlagen”, argumenteert hij.

Huurders en appartementbewoners de dupe

Het voorstel is volgens Groen in het bijzonder slecht nieuws voor de huurders. Zij hebben geen inspraak in de capaciteit die de huisbaas wil. Danen is er bovendien van overtuigd dat ook de huiseigenaars hun capaciteit niet gaan willen aanpassen. “Het is een valse keuze”, klinkt het. “De mensen gaan altijd de mogelijkheid willen hebben om tegelijk te wassen en de oven aan te zetten.”

Ook de appartementsbewoners dreigen een steviger energiefactuur in de brievenbus te krijgen. Net zoals bij de Vlaamse energieheffing moeten zij twee keer opdraaien voor de kosten. Enerzijds moeten ze mij meer betalen voor het privégebruik en anderzijds dikt de factuur aan voor de gemeenschappelijke delen.

Het is weliswaar nog niet zeker of het voorstel van de regulator effectief in voege zal treden. Maar het verleden leert dat de voorstellen van de VREG meestal richtinggevend zijn. Indien het basistarief er komt zou dat de zevende prijsstijging op 18 maanden zijn.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content