Hoeveel betaal je voor een ziekenhuisopname?

Ziekenhuis © iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Eén op de zeven Belgen wordt jaarlijks opgenomen in een hospitaal omwille van een ongeval, ziekte of bevalling. Daarmee gaan heel wat kosten gepaard. Wie betaalt wat?

Wanneer je opgenomen wordt in een ziekenhuis, worden de kosten die hiermee gepaard gaan verdeeld onder jou, je ziekenfonds en eventueel je verzekeraar (in het geval van een hospitalisatieverzekering). Die kosten bestaan uit meerdere elementen.

Enerzijds is er de verpleegdagprijs die betrekking heeft op je verblijf, de maaltijden en je verzorging ter plaatse. Een groot deel ervan wordt vergoed door je ziekenfonds. Zelf betaal je altijd een (wettelijk vastgelegd) forfaitair bedrag:

Hoeveel betaal je voor een ziekenhuisopname?
© Riziv

Daarnaast geldt een forfait van 0,62 euro per opnamedag voor de geneesmiddelen die de verplichte ziekteverzekering vergoedt. Je ziekenfonds betaalt de rest. Medicijnen en bijvoorbeeld prothesen of implantaten die de ziekteverzekering niet vergoedt, moet je volledig zelf betalen.

Bovenop de verpleegdagprijs en de kostprijs van de geneesmiddelen komen de honoraria voor de verstrekkingen die de artsen verrichten. Het grootste deel van deze kosten betaalt het ziekenfonds. Zelf dien je enkel het wettelijk voorziene persoonlijk aandeel op te hoesten.

Supplementen

De keuze van het kamertype kan aanleiding geven tot kamer- en honorariumsupplementen. Die betaal je enkel voor een individuele kamer, maar nooit wanneer je verblijf in een eenpersoonskamer medisch noodzakelijk is of indien er geen ander type kamer beschikbaar is.

Een voorbeeld: in het UZ Leuven betaal je voor een gewone bevalling in principe 242 euro uit eigen zak. Kies je echter voor een privékamer, dan komen er 300 euro kamersupplementen en 800 euro honorariumsupplementen bij, plus nog eens zo’n 180 euro aan diverse kosten. Totaal te betalen: 1.525 euro.

Weet dat een hospitalisatieverzekering deze supplementen meestal vergoedt (kijk dit wel vooraf na in je polis). Ook de kosten van geneesmiddelen die niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering, vallen doorgaans onder de gedekte waarborgen, net zoals de kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content