Hoe vindt u de goedkoopste vlucht?

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Duizenden reizigers moeten op zoek naar een alternatief nu Ryanair de komende zes weken tientallen vluchten per dag annuleert. Bent u op zoek naar een lastminutevlucht ter vervanging? Of wil u in de kerstvakantie naar de zon vliegen? Hier leest u hoe u een goedkope vlucht vindt.

De snelste manier om vluchten te vergelijken is via websites als Google Flights of Momondo, die de aanbiedingen van verschillende vliegtuigmaatschappijen en onlinereisagentschappen verzamelen. U kunt een specifieke luchthaven kiezen of alle luchthavens die nabij een bepaalde stad liggen. Vooral met de budgetvliegers zoals Ryanair liggen de luchthavens wel eens redelijk ver van het stadscentrum. Via een website zoals www.vliegveldinfo.nl kunt u kijken waar de luchthaven ligt en hoe u die het beste kunt bereiken. Als u de luchtvaartmaatschappij niet kent, kunt u op Airlinequality.com terecht voor reviews en op FlightStats kom u bijvoorbeeld te weten hoe vaak er vertragingen of annuleringen voorkwamen bij een maatschappij de voorbije dertig dagen.

We nemen het voorbeeld van een stel met twee kinderen tussen twee en twaalf jaar, dat de kerstvakantie wil doorbrengen in Milaan. Ze willen op zaterdag 24 december vertrekken en op zondag 7 januari terugkomen. Volgens Google Flights is het gezin het goedkoopste af met een vlucht van 280 euro van Ryanair. Die prijs is inclusief belastingen en toeslagen. Het gaat om een heen- en terugvlucht vanuit Charleroi naar Bergamo Airport. De op een na beste deal vinden ze bij Brussels Airlines. Voor 362 euro heeft het gezin een vlucht vanuit Zaventem naar Milaan Malpensa Airport.

Voor sommigen zal de vlucht vanuit Zaventem toch voordeliger uitkomen. U kunt misschien gemakkelijker een lift versieren naar Zaventem dan naar Charleroi of u kunt de trein nemen die onderaan in de luchthaven stopt. Wie met het openbaar vervoer naar de luchthaven van Charleroi wil, moet een treinticket kopen tot in Charleroi Zuid en een busticket van 6 euro om van het treinstation tot in de luchthaven te geraken. Gaat u liever met de wagen, dan moet u uw auto kunnen parkeren in de buurt van de luchthaven van Charleroi en een pendelbus nemen. Dat kost u ongeveer 4 euro per dag. Voor de volledige kerstvakantie komt dat neer op 56 euro.

Om vanuit Bergamo in het centrum van Milaan te geraken moet u de bus nemen, die 2,3 euro per persoon kost, en vervolgens de trein, die 5,5 euro per persoon kost. Milaan Malpensa ligt nog iets verder van het centrum van Milaan en ook daar moet u als volwassene de bus (8 euro) of de trein (13 euro) nemen om in het centrum te geraken. De eerste luchthaven ligt op 45 kilometer van het centrum van Milaan en de tweede luchthaven op 50 kilometer. Milaan Linate Airport ligt slechts 8 kilometer van het stadscentrum. De goedkoopste vlucht vanuit Zaventem naar Linate vinden we opnieuw bij Brussels Airlines en kost 480 euro.

Het gezin mag in deze drie gevallen enkel handbagage meenemen. Als ze twee valiezen willen inchecken voor het bagageruim van het vliegtuig, dan betalen ze zowel bij Ryanair als bij Brussels Airlines 25 euro per stuk, ofwel 50 euro extra.

Wie tijd en zin heeft om zich er echt in te verdiepen, kan ook nog op tal van vergelijkende websites terecht. We vonden bijvoorbeeld voor onze vlucht naar Milaan een nog betere deal op Skyscanner.net. Die vergelijkende website raadt aan om de heen- en de terugvlucht los van elkaar te boeken bij Ryanair. Uw start- en eindpunt is dan de luchthaven van Charleroi, maar u landt op Bergamo en vertrekt vanop Malpensa. De reis zou u dan nog maar 252 euro kosten. Andere bekende websites zijn Airstop, Billet-Avion.be, CheapTickets.be, eBookers.be, GoVoyages en Liligo. Niet alle websites vermelden meteen de all-inprijs, hoewel dat wettelijk verplicht is. En soms worden er aan het einde van de rit nog extra kosten aan gerekend voor de betaalwijze bijvoorbeeld.

U kan zich ook altijd inschrijven op mailinglijsten van de vliegmaatschappijen of op de pushberichten op sociale media van onlinereisagentschappen, zodat u bericht krijgt wanneer er bepaalde promoties lopen. Let wel op: de ticketprijzen veranderen snel en u krijgt ook niet altijd dezelfde waar voor uw geld.

Samengevat vonden we de volgende prijzen voor een heen- en terugvlucht op de eerste en de laatste dag van de kerstvakantie.

Voor een stel met twee kinderen tussen twee en twaalf jaar:

Van Charleroi naar Bergamo en terug: 280 euro

Van Zaventem naar Malpensa en terug: 362 euro

Van Zaventem naar Linate en terug: 480 euro

Van Charleroi naar Bergamo en van Malpensa naar Charleroi: 252 euro

Partner Content