Hoe kan u als goede huisvader vandaag geld verdienen op de beurs?
Is voor de kleine belegger het ogenblik aangebroken om terug te keren naar de beurs? Hoeveel mag ik van mijn spaarboekje halen om te investeren in aandelen?
De beurzen breken het ene record na het andere alsof er nooit een economische crisis is geweest. Ervaren beleggers maken opnieuw gigantische winsten terwijl goede huisvaders hun geld op een spaarboekje laten staan waar de intrest lager is dan de inflatie. Bieden de beurzen opnieuw opportuniteiten voor de kleine belegger? Drie vragen aan Danny Reweghs, directeur van MoneyTalk.
Is dit het moment voor de kleine belegger en de goede huisvader om opnieuw te investeren in beursgenoteerde aandelen?
Danny Reweghs: Het is een beurswijsheid dat wanneer de particuliere beleggers terugkeren naar de beurs dat dan de beurspiek niet ver weg meer is. Kopen op de top is een typisch fenomeen en nachtmerrie voor heel wat particuliere investeerders.
Gelukkig is het breken van beursrecords vandaag op de eerste plaats een Amerikaans fenomeen. De Dow Jones- en de bredere Standard&Poor’s500-index staan onbetwistbaar op een historisch recordniveau. In Europa geldt dat ook voor de Duitse DAX-index, maar lang niet voor de meeste andere Europese beurzen. Zo bereikte de BEL20-index zijn historische piek in 2007 op 4700 punten. Vandaag blijven we daar nog steeds 40% onder staan.
Zelfs in 1998 of 15 jaar geleden stond de BEL20-index hoger dan vandaag.
De technologiezeepbel (Lernout&Hauspie, …) en de bankenval (Fortis, Dexia) zijn dus lang niet weggevaagd. Het risico op een correctie is vooral aanwezig bij Amerikaanse en Duitse aandelen die de voorbije twee jaar prima hebben gepresteerd en vandaag moeilijk nog goedkoop kunnen genoemd worden. Zeker in de context van een stijgende rente is een correctie op Wall Street niet denkbeeldig.
We zouden dan ook met mate en slecht geleidelijk aan naar de beurzen terugkeren. Tussentijdse correcties zijn daarbij een beter instapmoment. Het is trouwens niet uitgesloten dat we momenteel terug aan zo’n terugval begonnen zijn.
Welke aandelen zijn op dit ogenblik een aanrader voor de goede huisvader?
Danny Reweghs: We moeten dus sowieso selectief gaan investeren in de beurzen. We zullen dus voor koopkandidaten eerder naar Europa moeten kijken, waar de rente nog lager is dan de VS, de winsten nog niet die piekniveaus van Amerika hebben, de waarderingen nog redelijker zijn en het percentage van beleggers dat al is teruggekeerd naar de beurs lager ligt.
De sector van de gezondheidszorg lijkt terug aantrekkelijk nadat de moeilijke periode van het verval van patenten bij belangrijke geneesmiddelen stilaan achter de rug ligt en wordt opgevangen door nieuwe, innovatieve geneesmiddelen.
De landbouwsector gaat momenteel door een dal, maar tegen 2050 moeten 2 miljard extra monden worden gevoed. Dus die uitdaging blijft en biedt kansen.
En algemeen is er het fenomeen van de opkomende middenklasse in de groeilanden. Momenteel is het enthousiasme omtrent China, India, Brazilië, … een stuk minder dan de voorbije jaren. Ook dat biedt en gaat nog meer en meer kansen bieden in de komende weken/maanden om aandelen van grote, westerse bedrijven te kopen die een belangrijk deel van hun omzet en winst uit de emerging markets tegen redelijke waarderingen.
Nooit eerder stond er zoveel geld op de Belgische spaarboekjes. Uit schrik voor de economische crisis laat de Belg zijn geld liever ontwaarden op een spaarrekening, dan er risico’s mee te nemen. Stel dat ik 100.000 euro op mijn spaarboekje heb. Met welk deel van dat bedrag zou ik vandaag best investeren in de beurs?
Danny Reweghs: Spaarcenten brengen inderdaad weinig of niks op, maar de opbrengst is nog niet negatief. Met obligaties en aandelen is het risico verre van onbestaande dat het rendement negatief zal zijn of toch voor een zekere periode negatief kan zijn de volgende jaren. We moeten dan ook omzichtig omspringen met onze spaarcenten en goed spreiden over de verschillende beleggingsactiva. In die optiek lijkt me 25.000 van 100.000 euro spaarbedrag op beurs beleggen vandaag voldoende. (EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier