Hoe kan je veilig een iPhone kopen op het internet? 5 tips
Dankzij het internet kunnen wij winkelen zonder dat we ook meer één voet moeten verzetten. Toch is enige voorzichtigheid geboden wanneer je een online winkel betreedt. Dit zijn enkele tips om veilig online te shoppen.
1. Kies een beveiligd internetverbinding
Van thuis uit winkelen is meestal zonder risico omdat je provider je verbinding meestal beveiligt met een WPA-sleutel. Dankzij de sleutel krijgen onbekenden geen toegang tot je internetverbinding en je persoonlijke gegevens.
Betalingen doen via een publiek netwerkis niet aan te raden. Je weet namelijk nooit wie er mee kijkt over je digitale schouder.
2. Controleer de betaalzone
Het webadres van een beveiligde betaalzone begint altijd met “https://“, niet te verwarren met “http://”.
Een internetwinkel leidt je om naar een de betaalzone van een website eenmaal je het informatieve luik verlaat. Een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf behandelt vervolgens de transactie. Daarenboven zal bij een reguliere site een dialoogvenster je de nodige informatie verschaffen. Het venster zal bovendien vermelden dat de gegevens die je geeft, beschermd zijn.
Twijfel je nog? Controleer dan het webadres. Bij een verzekerde beveiliging verschijnt er een slotje voor het adres.
3. Ontvangstbevesting in de mailbox
Bij een online bestelling krijg je een ontvangstbevestiging in je mailbox. In de bevestiging staan onder andere al de aankoopgegevens van je bestelling. Indien er iets niet klopt in het bericht, neem je best contact op met de webverkoper. ‘Uitbaters’ van digitale winkels zijn namelijk verplicht om hun gegevens duidelijk op de site weer te geven.
Geen ontvangstbevestiging gekregen? Twijfel niet en neem zo snel mogelijk contact op met de verkoper. Indien je geen gegevens vindt kan je de Algemene Directie Controle en Bemiddeling FOD Economie benaderen.
4. Doorblader het privacybeleid
Het vraagt wat volhardendheid om de droge informatie van een privacybeleid te doorbladeren, maar het loont zeker de moeite.
Eerlijke bedrijven melden in een dergelijke nota hoe ze gegevens verzamelen en gebruiken. Zo kan je onder andere achterhalen als de webwinkel de gegeven informatie al dan niet gebruikt voor andere doeleinden. Spammail is hier een courant voorbeeld van.
5. Installeer een Phishing filter
Bij Phishing proberen internetfraudeurs je informatie te ontfutselen via exacte kopies van bestaande sites.
Verschillende browsers reiken je de mogelijkheid aan om je daartegen te beschermen met behulp van een Phishing filter. Zo kunnen gebruikers van Internet Explorer een beroep doen op de SmartScreen Filter. (NS)
Meer weten over online fraude vermijden? klik hier
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier