5 verschillende vormen van kredietkaartfraude

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het gebruik van een kredietkaart kan je verschillende voordelen geven. Toch is het opletten geblazen voor fraudeurs die maar al te graag aan de haal gaan met je gegevens. Pas op voor deze malafide praktijken.

Phising

Met behulp van valse e-mails, websites of telefoongesprekken proberen fraudeurs je kredietkaartgegevens te bekomen. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van erkende logo’s van kredietinstellingen om je de indruk te geven dat je officiële e-mail hebt ontvangen.

De meeste berichten melden dat je nog geld verschuldigd bent of dat er een fout is gebeurd waardoor ze je gegevens nodig hebben.

Onthoud dat dergelijke instellingen je nooit via mail of telefoon zullen contacteren om je data op te vragen.

Ook mails op naam van de politie zijn niet altijd even betrouwbaar. Over heel Vlaanderen duikt momenteel een frauduleuze e-mail, met vraag tot betalen van een boete, op die zogezegd van de politie is.

Skimming

5 verschillende vormen van kredietkaartfraude

Bij skimmen doet een oplichter een beroep op bankautomaten om je gegevens te ontfutselen. Ze bewerken bankautomaten op onbewaakte momenten om vervolgens de informatie van je magneetstrip kopiëren.

Zonder je het beseft, filmt een camera je terwijl je je pincode invoert. In andere gevallen maken fraudeurs geen gebruik van een camera, maar kijken ze simpelweg over je schouder mee.

Virussen

Een virus berokkent niet alleen schade aan je pc, maar kan ook hackers toegang verlenen tot je privégegevens, zo ook je kredietkaartinformatie. Een voorbeeld van een dergelijke virus is een keylogger.

Hacken

Een ander populaire manier om je kredietkaartgegevens te stelen is hacken. Daarbij steelt een hacker je gegevens via een webwinkel.

5 verschillende vormen van kredietkaartfraude

Zo heeft Sony al enkele keren het hoofd moeten bieden aan hackers die zich de Visagegevens van PlayStationstoreklanten (digitale gamewinkel van Sony nvdr.) eigen hadden gemaakt.

Vervolgens kopiëren zij de gegevens en gebruiken ze die om allerhande aankopen te doen op jouw naam.

Pharming

Bij Pharming ontwikkelen fraudeurs een kopie van een site. Door je om te leiden naar een andere server kom je, zonder dat je het beseft, op de valse webstek terecht wanneer je het webadres ingeeft. Eenmaal je op de site zit, krijgen zij toegang tot je gegevens.

Wanneer je het slachtoffer wordt van pharming moet je daar zo snel mogelijk de webbeheerder van op de hoogte brengen. Zelf kan je niets ondernemen om zo’n fraudepraktijk een halt toe te roepen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content