Hoe hoog zijn de energiekosten van je iPhone?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Binnenkort zullen wij allemaal wat meer geld op tafel moeten leggen wanneer we de afrekening krijgen van ons energieverbruik. Maar hoeveel energie slurpen de toestellen op die je iedere dag gebruikt?

Tablet

Wanneer je de batterij van een tablet iedere dag oplaadt dan verbruik je op jaarbasis ongeveer 12 kWh. Dat kost je ongeveer 2,7 euro. Volgens VREG betaalt een alleenstaande 0,23 euro per kWh.

Smartphone

Hoe hoog zijn de energiekosten van je iPhone?

Doorheen het jaar de batterij van je smartphone opladen vraagt, volgens het Electric Power Research Institute, een energie-inspanning van 2 kWh. In totaal zal een ‘slimme gsm’ 50 eurocent toevoegen aan je energiefactuur.

Laptop

Naast een tablet en een smartphone beschikken de meeste mensen ook over een laptop. Met een verbruik van 72 kWh per jaar neemt een laptop een hap van 16 euro uit je energiebudget.

Plasma-tv

Volgens een onderzoek van EPRI en CNET gebruikt een doorsnee Plasma-tv 360 kWh per jaar als je hem iedere dag vijf uren gebruikt. Op de eindafrekening zal je ongeveer 80 euro moeten bijleggen. LCD-tv’s zijn bovendien veel energiezuiniger met een jaarlijks energieverbruik van ongeveer 240 kWh.

LED-verlichting

Hoe hoog zijn de energiekosten van je iPhone?

LED-lampen worden geprezen voor hun energiezuinig karakter. Zo’n verlichting verbruikt per jaar ongeveer 37 kWh als je het 10 uren per dag laat branden. In totaal kost een één LED-verlichting 8 euro per jaar. Dat is 80 procent goedkoper dan een doorsnee hallogeenverlichting.

Computerscherm

Een gemiddeld computerscherm verbruikt ieder jaar 300 kWh. Als je volop van je computerscherm wil genieten, is het verstandig om ieder jaar ongeveer 69 euro opzij te leggen.

Wie bovendien een beroep doet op router en een modem, die samen garant staan voor een gebruik van 90 kWH, betaalt jaarlijks 20 euro extra.

Microgolfoven

Volgens de Amerikaanse energiespecialist, Michael Bluejay slorpt een microgolfoven ongeveer 0,36 kWh op gedurende 15 minuten als je hem op de hoogste stand zet. Zo’n oven kost je met andere woorden 8 cent per kwartier.

Koelkast

Hoe hoog zijn de energiekosten van je iPhone?

Koelkasten gebruiken vandaag 75 procent minder energie dan 30 jaar geleden. Waar een ijskast vroeger 1400 kWh verbruikt, heeft ze nu maar 350 kWh per jaar nodig om optimaal te werken.

Zo is de jaarlijkse kostprijs van een koelkast gezakt naar 80 euro. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content