Hoe bescherm je je koopkracht tegen de inflatie?
De Belgische inflatie kwam in maart uit op 2,28 procent. Dat is het hoogste peil in bijna vijf jaar. Hoe kunnen we ons spaargeld beschermen tegen verdere prijsstijgingen?
Dit is herwerking van een tekst van Sébastien Buron uit de Franstalige Trends.
Wie vandaag zijn geld op een traditioneel spaarboekje laat staan, ziet de inflatie stevig knabbelen aan zijn koopkracht. In maart bedroeg de reële rente -2,17 procent. Indien de inflatie en de rente een jaar lang ongewijzigd blijven, verliest een spaarder 217 euro op 10.000 euro spaargeld.
Experts verwachten bovendien dat de rente dit jaar ongewijzigd blijft. Zij zijn ervan overtuigd dat de Europese Centrale Bank dit jaar niet te veel zal sleutelen aan haar beleid. De ECB koopt nog tot en met maart maandelijks voor 80 miljard euro aan schuldpapier op. Daarna zwakt de centrale bank dat programma af tot 60 miljard euro per maand, en dat al zeker tot het einde van dit jaar. Het is onzeker wat in 2018 te gebeuren staat. “De reële rente blijft in 2017 hoe dan ook stevig onder druk staan”, zegt Xavier Timmermans, strateeg bij BNP Paribas Fortis.
CKV is de enige bank die de negatieve trend doorbreekt. Die bank verhoogde begin dit jaar de vergoeding op haar spaarboekje van 0,25 naar 0,5 procent omdat ze meer deposito’s nodig had voor de aankoop van twee kredietportefeuilles. De kans dat andere banken in de voetsporen van CKV treden, is bijzonder klein.
Ook regelmatig sparen brengt minder op
Wij raden de spaarders dan ook aan op de traditionele spaarboekjes enkel een gezonde reserve te plaatsen
Een populair spaarproduct is het spaarabonnement. Dat zijn spaarproducten die regelmatig sparen belonen met hogere rendementen. Maar die producten ontsnappen evenmin aan de nieuwe realiteit. Zo heeft de staatsbank Belfius onlangs nog de getrouwheidspremie op de Spaarrekening Plus (maximaal 500 euro per maand) verlaagd van 0,75 naar 0,50 procent. De basisrente staat al op het absolute minimum van 0,01 procent.
Ook Deutsche Bank stelde begin februari de spaaropbrengsten op de DB Saving Plan (maximaal 500 euro per maand) naar beneden bij. De basisrente daalde van 1 naar 0,90 procent en de getrouwheidspremie van 0,50 naar 0,30 procent. Met 1,20 procent is het spaarabonnement van Deutsche Bank het best renderende spaarboekje op de markt, maar ook dat is onvoldoende om de koopkracht van uw spaargeld te beschermen. “Wij raden de spaarders dan ook aan op de traditionele spaarboekjes enkel een gezonde reserve te plaatsen, die voldoende is om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden”, luidt het advies van Bernard Bemelmans, senior investment advisor bij Belfius.
Obligatiehouders verliezen twee keer
De hoge inflatie is slecht nieuws voor de obligatiehouders. “Enerzijds vreten de prijsstijgingen de opbrengsten van de vastrentende producten aan, anderzijds verliezen obligaties aan waarde als de rente in de lift zit. De voorzichtige spaarder verliest dus twee keer”, verduidelijkt Bemelmans. “Zelfs wie investeert in staatsobligaties, die nu een veelvoud opbrengen in vergelijking met een jaar geleden, verliest aan koopkracht. “Een investering in een staatsobligatie op tien jaar brengt nu 0,69 procent rente op. Ook dat is onvoldoende om je koopkracht veilig te stellen.”
Timmermans valt Bemelmans bij. “Een rentestijging van 0,5 procent vertaalt zich in een waardedaling van 0,3 procent voor de obligaties die in omloop zijn.” De experts raden beleggers af obligaties volledig uit hun portefeuille te schrappen. Een gediversifieerde portefeuille blijft van cruciaal belang.
Jérôme van der Bruggen, head of investments private banking bij Degroof Petercam, heeft een voorkeur voor inflatiegelinkte obligaties. Die vormen een buffer tegen verdere prijsstijgingen. De hoofdsom van de investering wordt jaarlijks geïndexeerd en de coupon wordt jaarlijks berekend als een percentage van de geïndexeerde hoofdsom. Zo zijn zowel uw kapitaal als de intresten op uw kapitaal inflatiebestendig. Op de eindvervaldag krijgt de belegger de geïndexeerde hoofdsom terug.
“In juli leden de traditionele obligaties onder de hoge inflatie, terwijl de inflatiegebonden obligaties standhielden”, herinnert Van der Bruggen zich. Hij haalt het voorbeeld van de Amerikaanse staatsobligaties aan. “Die verloren 4 procent aan waarde, terwijl de inflatiegebonden obligaties slechts 0,5 procent aan waarde inboetten.” Al waarschuwt hij voor de ietwat complexe fiscaliteit. Zo betaalt u niet enkel 30 procent roerende voorheffing op de coupon, maar ook op de meerwaarde die u opstrijkt op de vervaldag of bij de verkoop van de obligatie.
Risico’s nemen
Volgens de experts hebben spaarders die hun koopkracht willen behouden, geen andere keuze dan meer risico te nemen. Volgens Bemelmans zijn er voldoende beleggingsfondsen die een voorzichtige belegger maandelijks de mogelijkheid bieden een bepaald bedrag opzij te zetten. Afhankelijk van zijn profiel kan hij kiezen voor dynamischere of defensievere fondsen. De belegger is daarbij volledig vrij te kiezen hoeveel en wanneer hij investeert. Zo is hij niet verplicht elke maand een vast bedrag opzij te zetten. Bij Belfius kunnen defensievere beleggers bijvoorbeeld kiezen voor het Plan Fonds. De afgelopen tien jaar bracht dat fonds een jaarlijks rendement van 3,21 procent op. Daarmee overtreft dat fonds het recente inflatiecijfer. Maar rendementen uit het verleden vormen natuurlijk geen garantie voor de toekomst. “Regelmatige investeringen spreiden over meerdere fondsen is de beste manier om op lange termijn te investeren”, zegt Timmermans.
Je kunt al vanaf 100 euro per maand in fondsenplannen stappen
“Bovendien vermijd je op die manier dat je op het slechts mogelijke moment veel geld investeert”, gaat Jean-Michel Segers, directeur marketing bij Deutsche Bank, verder. “Je kunt al vanaf 100 euro per maand in dergelijke fondsenplannen stappen.” Segers merkt op dat de klanten bij Deutsche Bank zo’n 200 à 300 euro investeren in fondsen, en het overige kapitaal op een hoogrentende spaarboekje parkeren. Bij BNP Paribas Fortis steken de klanten gemiddeld 304 per maand in een fonds. KBC zag het aantal klanten die zo’n investeringsplan onderschrijven vorig jaar stijgen met 40 procent. Hou er wel rekening mee dat er meestal een prijskaartje hangt aan dergelijke investeringen.
ETF’s
Dynamischere beleggers kunnen overwegen ETF’s (Exchange Traded Funds) of indextrackers te kopen. Die kopiëren de prestaties van aandelenindexen zoals de Bel-20 en de Euro Stoxx 50. De ETF’s zijn zeer populair in de Verenigde Staten en ook in Europa zijn ze in opmars. De Personal Global Portfolio van Belfius investeert in een fonds dat uitsluitend bestaat uit trackers. Sinds de lancering in oktober is de portefeuille al aangegroeid tot 600 miljoen euro. Een nadeel is dat wie in zo’n fonds wil stappen, minstens 50.000 euro moet investeren.
De vermogensbeheeroplossingen van de onlinebrokers Keytrade en Binckbanck zijn iets toegankelijker. De instapdrempels bedragen respectievelijk 15.000 en 25.000 euro. De jaarlijkse vergoedingen schommelen tussen 0,65 en 0,7 procent. Easyvest richt zijn pijlen op een iets breder publiek. Instappen kan daar al vanaf 5000 euro. Bij de robotadviseur kun je al vanaf 1000 euro investeren in trackers.
Investeren in aandelen
Ook de aandelen kunnen soelaas brengen voor wie bereid is meer risico’s te nemen. “Zeker op lange termijn kunnen aandelen een dam opwerpen tegen de toenemende inflatie. Voornamelijk die die investeren in reële activa zoals gebouwen en machines”, benadrukt Timmermans. Frank Vranken, hoofdstrateeg van Puilaetco Dewaay, schat dat die markten nog met 5 procent kunnen groeien dit jaar. Verwacht wordt dat de wereldwijde aandelenmarkt dit jaar 5 à 10 procent groeit. Al kunnen enkele politieke elementen zoals de Amerikaanse president Donald Trump of verrassingen bij de Franse presidentsverkiezing de verwachte groei doen stokken.
Overstappen naar tak23-verzekering
Sommige verzekeraars raden hun klanten aan over te stappen van een tak21- naar een tak23-verzekeringen. In tegenstelling tot de tak21-spaarverzekering kunnen de beleggers niet terugvallen op een gegarandeerd rendement. Daar staat tegenover dat de rentes veel hoger zijn omdat je via een tak23-verzekering onrechtstreeks investeert in fondsen. Het Easy Fund Plan van Ageas is daar een voorbeeld van. Klanten kunnen al vanaf 50 euro intekenen. De vrijstelling van de roerende voorheffing en de beurstaks is een van de voornaamste voordelen van een tak23-verzekering.
Al moeten de beleggers rekening houden met kosten, zoals de instap- en de beheerskosten en de verzekeringsbelasting (2%). Sommige verzekeraars heffen ook degressieve uitstapkosten.
Vastgoed
Een op de vijf afgesloten woonkredieten bij BNP Paribas Fortis is voor de aankoop van een tweede woning”
Wie voldoende geld op zijn spaarboekje heeft staan, kan een investering in vastgoed overwegen. Investeringen in vastgoed zijn bijzonder populair nu de rentes historisch laag zijn. Al verwacht Sébastien Degand, verantwoordelijke voor de kredietverstrekking aan particulieren bij BNP Paribas Fortis, niet dat de rente nog zal dalen. “Het dieptepunt ligt achter ons”, klinkt het. “Maar we verwachten ook niet dat een woonlening plotsklaps veel duur wordt. We sluiten een stijging van 0,5 procent niet uit.” Verwacht wordt dat de vastgoedprijzen dit jaar alsnog gaan stijgen.
“Een op de vijf afgesloten woonkredieten bij BNP Paribas Fortis is voor de aankoop van een tweede woning”, merkt Bemelmans op. “90 procent van die leningen is bedoeld voor een aankoop in België.” Al waarschuwt hij voor de mogelijke komst van een belasting op huurinkomsten.
Voorts is het interessant ecologische renovaties aan uw woning te doen. Zo hebben verscheidene banken in de afgelopen weken de tarieven op een groene lening naar beneden bijgesteld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier