Het terughalen van de staatsbonmiljarden is de absolute prioriteit voor ING België
ING België gaat er alles aan doen om de 2,7 miljard euro aan deposito’s die vorig jaar wegvloeiden naar de fiscaalvriendelijke staatsbon terug te halen. De bank belooft begin september met het aantrekkelijkste aanbod op de markt te komen.
In de strijd om de 30 miljard euro spaargeld die begin september vrijkomt, zet ING België vol in op een termijnrekening waarvoor burgers zich nu al kunnen pre-registreren. De rente op die termijnrekening wordt begin september bekendgemaakt, maar wie pre-registreert kan rekenen op een rentebonus van 0,2 procent bruto op jaarbasis. Op de termijnrekening kan volledig digitaal worden ingeschreven (via de app of de website), zowel door klanten als niet-klanten.
Net vandaag meldt BNP Paribas Fortis dat het in de strijd om het spaargeld van de staatsbon nieuwe kasbons uitgeeft. De kasbons op één en twee jaar leveren een brutorente van 3,10 procent op (2,17% netto). Op de vraag of ING die rentevoorwaarden gaat matchen, antwoordt CEO Peter Adams: “Wij zullen begin september met het aantrekkelijkste aanbod op de markt zijn. Tegen onze klanten en die van onze concurrenten zeg ik: wacht maar!”
Het offensief van ING België is een onderdeel van de strategie om uit te groeien tot de referentiebank voor spaarders en beleggers in België. Adams: “Met onze spaar- en termijnrekeningen zitten we al goed. Onze spaarrekeningen behoren tot de best renderende op de markt. De termijnrekeningen willen we democratiseren door ze digitaal toegankelijk te maken en de tarieven transparant te maken. Maar op het gebied van beleggingsproducten kunnen we beter. In private banking bijvoorbeeld ligt ons marktaandeel fors lager dan wat we in business banking halen. Die ondernemers moeten we ervan kunnen overtuigen om ook een deel van hun privévermogen aan ons toe te vertrouwen.”
‘Wij zullen begin september met het aantrekkelijkste aanbod op de markt zijn. Tegen onze klanten en die van onze concurrenten zeg ik: wacht maar!’
Peter Adams, CEO ING België
Winst stijgt, rente-inkomsten dalen
ING België maakte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 428 miljoen euro. Dat is een stijging met 20 miljoen euro (+5%). Ook de brutowinst nam met 20 miljoen toe tot 608 miljoen euro. Daarmee haalt de bank een rendement op eigen vermogen van 14,7 procent.
Nochtans gingen de rente-inkomsten lichtjes achteruit, tot 1,33 miljard euro. Dat werd echter gecompenseerd door de toename van de commissie-inkomsten tot 441 miljoen euro (+20%). Die commissie-inkomsten komen mede uit de verkoop van beleggingsproducten. En op dat gebied kon ING België het voorbije halfjaar al resultaten voorleggen. Het beheerde beleggingsvermogen van de klanten steeg van 42,7 tot 47,5 miljard euro (+11,6%).
De bank denkt dat de rentemarge ook de komende maanden onder druk zal staan. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank dit jaar de rente verder zal verlagen, en tegelijk profileert ING zich met aantrekkelijke tarieven op de spaarmarkt. In de eerste zes maanden zorgde de aangroei van de kredietportefeuille met 4 miljard euro tot 114,5 miljard euro voor enig soelaas. De bedrijfskredieten namen met 9 procent toe. “Maar om minder afhankelijk te worden van de rente-inkomsten wil de bank vooral de groei van de commissie-inkomsten versnellen”, zegt CFO Hans De Munck. De uitbouw van de divisie private banking moet daarin een belangrijke rol spelen.
Verdrievoudiging instant bedrijfskredieten
Maar ook in het bedrijfsbankieren wil ING een belangrijke rol blijven spelen: “We willen onze rol als financier van de economie blijven opnemen en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van zowel grote als kleine ondernemingen”, beklemtoont CEO Peter Adams. Vooral de zogenoemde instant businesskredieten zijn een succes. Het gaat om kortetermijnkredieten op maximaal één jaar en voor maximaal 100.000 euro, die bedrijven digitaal kunnen aanvragen. In één op de vier gevallen staat het geld een dag later op de rekening. Zowel het aantal kredieten dat zo is toegekend als de kredietvolumes zijn verdrievoudigd, aldus ING.
Lees ook
Open oorlog tussen de banken: de strijd om 30 miljard euro spaargeld
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier