Het kostendagboek van een gezin met studerende kinderen (hoger onderwijs)
Na het succesvol doorlopen van een middelbare schoolcarrière kiezen veel afgestudeerden om hun studies verder te zetten. Zo’n levensstap gaat gepaard met een lijvig prijskaartje voor de ouders. Dit is het kostendagboek van een gezin met studerende kinderen.
De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.
In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.
De huidige situatie
De twee kinderen van het gezin hebben de poorten van de middelbare school vaarwel gezegd. De één heeft gekozen om te studeren aan de hogeschool, terwijl de ander zijn kansen waagt in een universiteit.
Beide ouders zijn nog actief op de arbeidsmarkt. Speciaal om hun kinderen een kans te bieden om verder te studeren hadden zij wat extra geld bijeen gespaard. Het gezinshoofd is zich bewust van de nakende stijging van het inschrijvingsgeld en baart zich toch wat zorgen. “Ik maak me vooral zorgen over zoveel mensen die het nu nog een stuk moeilijker gaan hebben en ze daarom misschien gaan kiezen om kindlief niet meer te laten studeren. Ik maak mij geen illusies. Ik weet dat ik ons spaarboekje extra zal moeten aanspreken om de additionele kosten te betalen ”
Het kostenplaatje
Het gezin betaalt momenteel jaarlijks 680 euro inschrijvingsgeld per student per jaar. Dat bedrag zal vanaf academiejaar 2015 stijgen naar 890 euro per jaar.
Daarnaast hebben de twee jongelingen de kans gekregen om volop van het studentenleven te genieten en huren de ouders voor elk van heneen kot . Daar betalen ze maandelijks gemiddeld 370 euro per persoon.
Het koppel moet ook het hoofd bieden aan verscheidene onvoorziene kosten. “Zo betalen wij jaarlijks 1000 extra voor onder andere transportkosten van en naar stageplaatsen, extra boeken voor bijkomende informatie, aanvullende cursussen, fietsherstellingen”, aldus de vader.
Toch proberen ze hier en daar wat geld te sparen. De twee kinderen krijgen iedere week twee klaargemaakte warme maaltijden mee naar hun kot. “We maken ze bovendien duidelijk dat ze ‘wijs’ moeten omspringen met geld.”
De studenten mogen dan tijdens de week het huis uit zijn, toch heeft het gezin nog allerhande andere facturen te betalen. Zo beschikt het huishouden over drie voertuigen die een serieuze hap uit het budget nemen. Voor de drie autoverzekeringen moeten ze elk jaar 1120 euro op tafel leggen. Daarenboven vraagt de staat een bijdrage van 651 euro in de vorm van een verkeersbelasting.
Andere verzekeringen waaronder brand-en zorgverzekering kosten in totaal 930 euro per jaar. Naast de verkeersbelasting betaalt het koppel onder andere 82 euro gemeente-en provinciebelasting.
Doordat de kinderen nauwelijks thuis zijn, slagen de ouders er in om te besparen op hun energiefacturen. Zo betalen ze iedere maand 30 euro voor elektriciteit en 32 euro voor water.
Een maand in cijfers
Terugkerende vaste maandelijkse kosten
60 euro gsm-factuur
140 euro telefoon, internet en digitale televisie
367 euro hypothecaire lening
740 euro koten
115 euro inschrijvingsgeld (gedeeld door 12) (vanaf 2015: 150 euro per maand)
Gemiddelde variabele kosten
30 euro energieverbruik
32 euro waterverbruik
800 euro uitgaven (voedsel, kleding, ..)
85 euro onvoorziene uitgaven
200 euro brandstof wagens
Jaarpremies gedeeld door 12
93 euro autoverzekering
54 euro verkeersbelasting
156 euro mutualiteit (voor beiden)
5 euro zorgverzekering
54 euro brandverzekering
7 euro familiale verzekering
12,5 euro hospitalisatieverzekering
54 euro grondbelasting
9 euro provincie- en gemeentebelasting
8 euro voorhuwelijksparen kinderen
Totale maandelijkse kosten: 3021 euro
Volgende week: Het kostendagboek van een soldaat
Lees ook: Het kostendagboek van de ouders van nestverlaters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier