Het kostendagboek van een beroepsmilitair
Een beroepsmilitair geniet in België van enkele financiële voordelen. Zo kan hij onder andere aan een voordelig tarief een kamer huren. Maar hoe verschillend is het kostenplaatje van een soldaat met dat van een burger?
De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.
In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.
De situatie
Tijdens de werkweek verblijft de militair in een kamer dat hij aan een voordelig tarief huurt van het leger. Gedurende de weekenden verlaat hij Leopoldsburg en logeert hij in zijn thuisstad bij een vriend. Voor de tijd dat hij daar vertoeft, deelt hij mee in de kosten.
“Ik betaal mijn huisgenoot huur voor de dagen dat ik bij hem mag logeren”, vertelt de soldaat.
Het kostenplaatje
Iedere maand betaalt de beroepsmilitair 22,05 euro om een kamer te huren van het leger. Gemeentebelasting, provinciale taksen, elektriciteit, verwarming en een brandverzekering zijn in de prijs inbegrepen. Bovendien krijgt hij een hospitalisatieverzekering van het werk.
Voor zijn internetverbruik staat hij zelf in en betaalt hij maandelijks 48 euro. Op zijn werk kan hij een maaltijd kopen voor 3,5 euro. Toch geeft hij iedere week gemiddeld 50 euro uit als hij gaat winkelen.
De militair doet vaak een beroep op zijn wagen en tankt iedere maand voor ongeveer 200 euro. Daarnaast legt hij 240 euro op tafel voor autotaksen en 350 euro voor zijn autoverzekering. Af en toe rekent hij op het openbaar vervoer waar hij als soldaat geniet van 50 procent korting.
Zijn gsmfactuur ligt meestal tussen 30 en 40 euro, al is dat afhankelijk van de situatie waar hij in verkeert. “Soms zit ik voor mijn werk in het buitenland en dan durven die kosten al eens oplopen”, vult hij aan.
Voor de huur van een kamer bij een vriend betaalt hij iedere maand 200 euro. Hij houdt ook rekening met onvoorziene kosten. “Elke maand leg ik ongeveer 150 euro opzij voor het geval dat er iets is met mijn wagen. Een deel van dat geld gebruik ik ook voor mijn bezoekjes aan de wasserette.”
Net zoals de meeste Belgen doe hij aan een pensioensparen. Maandelijks levert hij een bedrage van 46 euro. (NS)
Een maand in cijfers
Terugkerende vaste maandelijkse kosten
22,05 euro huur kamer leger
200 euro huur kamer vriend
48 euro internet
35 euro gsm (gemiddeld)
Gemiddelde variabele kosten
200 euro brandstof wagen
200 euro winkelen
150 onvoorziene kosten
Jaarpremies gedeeld door 12
29 euro autoverzekering
20 euro verkeersbelasting
Totale maandelijkse kosten: 904,05 euro
Het kostendagboek keert 8 janauri terug
Lees ook: Het kostendagboek van een gezin met studerende kinderen (hoger onderwijs)
Het kostendagboek van...
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier