Het kostendagboek van de ouders van nestverlaters
Na talloze jaren hun kinderen te hebben bijgestaan met raad en daad komt er een dag dat de ouders hun kroost de wijde wereld moeten laten intrekken. Maar hoe groot is het kostenverschil wanneer de kinderen het nest verlaten? Dit is het kostendagboek van de ouders van een nestverlater.
De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.
In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.
De huidige situatie
Nadat de zoon op zijn eigen benen is gaan staan, zijn de ouders opnieuw met z’n tweeën. Enkele jaren geleden verliet de dochter reeds het ouderlijke huis om alleen met haar vriend te gaan samenwonen.
De vrouw is full time aan de slag als bediende en heeft reeds een loopbaan van 28 jaar achter de kiezen. Haar man werkt ten gevolge van zijn ziekte vier vijfde en is al 33 jaar actief op de arbeidsmarkt.
“We merken dat we hier en daar wat meer geld uitsparen nu de kinderen het huis hebben verlaten. Het merendeel gaat naar onze spaarboek. De rest investeren we in onze hobby’s”, vertelt de moeder.
De kostenverschillen
Tijdens de wekelijkse aankopen kan het verschil tegenover vroeger snel oplopen tot 80 euro. Een bezoek aan een grootwarenhuis nam in het verleden een hap van 180 euro uit het budget. Nu komt het koppel toe met 100 euro. “Af en toe kopen wij wel nog iets voor onze kinderen.”
Daarnaast betaalden ze ook de gsm-rekeningen van de kinderen. Hier besparen ze nu iedere maand 30 euro. In totaal valt er nu 30 euro op de gsm-factuur te lezen.
Ook het elektriciteits-en waterverbruik zijn gevoelig gedaald. Voor water rekenen ze per maand gemiddeld 40 euro (21 euro minder dan vroeger) en voor elektriciteit leggen ze 103 euro op tafel (30 euro minder dan vroeger).
“Ook al zijn de kinderen weg, toch houden we ons budget strak in de gaten. Dat wilt niet zeggen dat we niet van het leven genieten, maar we doen geen ondoordachte uitgaven”, vertelt de moeder.
Ook het wegvallen van de onvoorziene kosten zoals een doktersbezoek heeft een invloed op de gezinsrekening. De ouders kunnen nu elk jaar een beroep doen op een extraatje van ongeveer 200 euro.
“We hebben pas echt het verschil gevoeld toen de kinderen gestopt zijn met studeren“, vertelt het gezinshoofd. De dochter heeft haar studies aan de middelbare school afgerond en dat kostte het gezin jaarlijks ongeveer 1000 euro, inclusief alle bijhorende kosten.
De zoon heeft een hogeschoolcarrière achter de rug en dat vergde een financiële inspanning van min of meer 2000 euro per jaar, inclusief alle kosten die bij een dergelijke studie komen kijken.
Het kostenplaatje
Verscheidene andere kosten zijn ongewijzigd gebleven nadat de kinderen het ouderlijke nest hebben verlaten.
Het gezin moet ieder jaar een aantal verzekeringen betalen: 379 euro voor de autoverzekering, 189 euro voor een scooterverzekering, 371 euro voor een brandverzekering, 85 euro voor familiale verzekering, en voor een zorgverzekering hoest het gezin jaarlijks 25 euro op.
Daarnaast vraagt de fiscus ieder jaar een bijdrage: zo moeten ze jaarlijks 266 euro verkeersbelastingen betalen en 255 euro voor grond-en provinciebelastingen.
Het echtpaar beschikt over twee voertuigen: de man rijdt met een scooter en verbruikt maandelijks 20 euro aan brandstof en de vrouw verplaatst zich met een wagen en tankt iedere maand voor 70 euro. Ze proberen het verbuik zo laag mogelijk te houden door te wandelen en te fietsen.
Daarnaast storten ze elke maand 48 euro per persoon voor pensioensparen. Ze staan de kinderen wel nog bij met voorhuwelijksparen waarvoor ze elke maand een bijdrage leveren van 48 euro per kind.
De man heeft door zijn medische sitautie voor de zekerheid een hospitalisatieverzekering genomen wat hem 18 euro per maand kost. Daarenboven betaalt hij gemiddeld 20 euro per maand voor medicatie. De partners betalen ook 267 euro per maand om hun huis af te betalen.
“Wij hebben het geluk gehad dat we altijd werk hadden. Ik stel me soms de vraag hoe mensen het redden met 1 werkende ouder”, concludeert de moeder.
Een maand in cijfers
Kosten die zijn weggevallen
Opleiding dochter: gemiddeld 80 euro per maand
Opleiding zoon: gemiddeld 165 euro per maand
320 euro uitgaven (voedsel, kleding,…)
15 euro onvoorziene uitgaven
21 euro waterverbruik
30 euro energieverbruik
30 euro gsm-facturen
Totaal verschil: 661 euro per maand
Terugkerende vaste maandelijkse kosten
30 euro gsm-factuur
106 euro telefoon, internet en digitale televisie
5 euro afval
18 euro hospitalisatieverzekering
96 euro pensioensparen (voor beiden)
267 euro hypothecaire lening
Jaarpremies gedeeld door 12
31 euro autoverzekering
22 euro verkeersbelasting
16 euro scooterverzekering
15 euro mutualiteit (voor beiden)
2 euro zorgverzekering
30 euro brandverzekering
7 euro familiale verzekering
17 euro grondbelasting
3 euro provinciebelasting
8 euro voorhuwelijksparen kinderen
10 euro schuldsaldoverzekering (voor beiden)
Gemiddelde variabele kosten
103 euro energieverbruik
40 euro waterverbruik
20 euro medicatie man
70 euro brandstof wagen
20 euro brandstof scooter
400 euro uitgaven (voedsel, kleding, ..)
50 euro onvoorziene uitgaven
Totale maandelijkse kosten nu de kinderen weg zijn: 1386 euro
Volgende week: Het kostendagboek van een gezin met studerende kinderen (hogeschool)
Lees ook: Het kostendagboek van een koppel in een rusthuis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier