Hardrijders brengen de overheid meer dan 260.000 euro op per dag
Hardrijders spijzen de overheidskas met minstens 267.268 euro per dag. Dat is goed voor meer dan 100 miljoen euro per jaar. Dat berekende de site overtreding.be.
Tijdens de eerste zes maanden van 2015 heeft de Vlaamse overheid 978.202 pv’s uitgeschreven voor hardrijden. Goed voor een kleine 5400 pv’s per dag of ruim 1,9 miljoen per jaar. Overtreding.be heeft de cijfers bekendgemaakt naar aanleiding van de nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de overheid.
Niet alleen op snelwegen en buiten de bebouwde kom wordt te snel gereden, maar ook in de bebouwde kom en de zone 30 houden we ons niet aan de snelheidslimieten. Zo rijden bestuurders in de buurt van scholen nog altijd gemiddeld ongeveer 42,1 km/u, terwijl de maximaal toegelaten snelheid daar 30 km/u is (Gedragsmeting snelheid in de bebouwde kom, BIVV, 2016). Dat meldt Belga op basis van cijfers van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).
BMW-rijders hardleers
Het cliché dat BMW-rijders tot de meest hardleerse snelheidsovertreders rekent, wordt bevestigd door cijfers van de politie. Met meer dan 108.000 pv’s verzamelden zij de meeste snelheidsovertredingen. Volkswagen, Mercedes, Audi en Opel vervolledigen de top 5. Houden we rekening met het aantal ingeschreven voertuigen per merk, dan spant Land Rover de kroon, gevolgd door BMW, Volvo, Audi en Porsche en Mercedes op een gedeelde vijfde plaats.
Met de flamboyante ‘Ray’ wil de Vlaamse overheid opnieuw aandacht vragen voor de verkeersveiligheid in ons land. “En dat blijkt geen overbodige luxe te zijn als we naar de cijfers kijken”, aldus de site.
Minstens 50 euro
“Een snelheidsovertreding kost je minstens 50 euro “, stelt overtreding.be. “Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag ook toe. Op de snelweg komt er 5 euro bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom 10 euro. Het bedrag kan dus aardig oplopen.”
Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je gedagvaard zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt. De site merkt wel op dat bestuurders recht hebben op een correctie omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn. Zo wordt er van de gemeten snelheid automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent.
Meer informatie over verkeersovertredingen vind je op overtredingen.be. De site heeft ook een applicatie die je boete berekent. Ook boetecalculator.be biedt een soortgelijke tool aan. De site voorspelt op basis van een algoritme hoe groot de boete is en of de verkeersovertreders een gevangenisstraf of een rijverbod krijgen. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier