Groei beschikbaar inkomen Belgische gezinnen stilgevallen sinds financiële crisis

© iStock

De gemiddelde groei van het beschikbaar inkomen van de gezinnen sinds het begin van de financiële crisis is in België stilgevallen, in tegenstelling tot het gemiddelde in de Oeso-landen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) vergeleek de bbp- of economische groei sinds de start van de financiële crisis in 2007 en het eerste kwartaal van 2015, met de groei van het beschikbaar inkomen.

België loopt achter

Daaruit blijkt dat het gemiddelde bbp per capita voor de landen die deel uitmaken van de Oeso over die periode 3,2 procent toenam. Het gemiddelde beschikbaar inkomen per capita groeide evenwel met 8,1 procent. Volgens de Oeso toonden de inkomens van de gezinnen meer weerstand tegen de crisis dankzij onder meer ondersteunend fiscaal beleid van de overheden.

Tussen de landen van de Oeso zijn er wel grote verschillen. Zo ging in België het bbp per capita in die periode heel licht achteruit (0,3 procent), terwijl het beschikbaar inkomen van de gezinnen op hetzelfde niveau bleef.

In het eerste kwartaal van 2015 was er zelfs een achteruitgang met 0,9 procent van dat inkomen, terwijl er voor de hele Oeso een groei was met 0,8 procent. De sterkste groei werd opgemeten in Denemarken. Daar steeg het beschikbaar inkomen in het eerste kwartaal met 5,9 procent. Ook in Frankrijk (1,2%), Spanje (1,6%), Portugal (2,3%) en Nederland (1,7%) steeg het beschikbaar inkomen sterker dan het Oeso-gemiddelde. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content