Goedkopere consumentenkredieten: dit moet je weten

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Sinds 1 juni 2016 zijn de maximale tarieven voor bepaalde consumentenkredieten gedaald. Wat betekent dat concreet voor jou?

Een consumentenkrediet kan je helpen om uitgaven te spreiden of om een onverwachte financiële tegenvaller op te vangen. Er bestaan verschillende vormen, waaronder de lening op afbetaling, de verkoop op afbetaling en de financieringshuur of leasing. Ze vallen allemaal onder de Wet op het Consumentenkrediet, die specifieke voorwaarden en beperkingen oplegt.

Uiteraard is een consumentenkrediet niet gratis. Integendeel: doorgaans is zo’n krediet duur. Het tarief wordt uitgedrukt via het zogeheten jaarlijkse kostenpercentage (JKP), dat rekening houdt met zowel de interesten als de kosten. Zo’n all-in tarief maakt het makkelijker om kredieten correct te vergelijken.

Nieuwe tarieven

Sinds 1 juni 2016 mag het JKP bij een lening of verkoop op afbetaling tussen 1.250 en 5.000 euro nog maximaal 12,5 procent bedragen. Ook voor financieringshuur of leasing geldt een nieuw maximumtarief: voor aankopen tussen 1.250 en 5.000 euro mag het JKP nu nog hoogstens 8,5 procent bedragen.

De nieuwe maxima zijn het resultaat van de daling van de referentie-index. Ze gelden weliswaar alleen voor nieuwe kredieten en voor contracten met een variabele rentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op lopende consumentenkredieten met een vaste interest.

Hieronder een overzicht met alle maximale jaarlijkse kostenpercentages:

Goedkopere consumentenkredieten: dit moet je weten
© RVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content