Gasprijzen dalen terwijl de elektriciteitskosten stijgen

© thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Terwijl de Belgische consumenten profiteren van de dalende gasprijzen, moeten ze meer neertellen voor elektriciteit.

Deze maand naderen de gasprijzen hun laagterecord. Dat blijkt uit de maandindex van KillmyBill, een platform dat de tarieven van de energieleveranciers bijhoudt. Walen en Vlamingen profiteren van de aantrekkelijkste tarieven. De prijzen in Brussel zijn aanzienlijk hoger.

“De gasprijzen kunnen haast niet lager. Mensen die in februari niet zijn overgestapt zoals wij hadden geadviseerd, kunnen dat alsnog tegen zeer goede voorwaarden doen,” zegt Olivier Brisac, CEO van het platform.

Gasprijzen dalen terwijl de elektriciteitskosten stijgen
© KillmyBill

Stijgende elektriciteitsprijzen

Maar het is niet al rozengeur en maneschijn. De elektriciteitsprijzen stijgen opnieuw in alle drie gewesten, maar vooral in Wallonië. Die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven wel het hoogst. “Dat is vooral een gevolg van onzekerheden over de elektriciteitsvoorziening eind 2014,” verklaart Brisac. “We zaten toen met de slepende kwestie van de heropstart van de kerncentrales.”

Gasprijzen dalen terwijl de elektriciteitskosten stijgen
© KillmyBill

De index van KillmyBill houdt enkel rekening met de tariefontwikkelingen die de leveranciers zelf bepalen. Belastingen, distributie- en transportkosten worden buiten beschouwing gelaten. Dat zijn externe factoren die voor alle leveranciers gelden en per gemeente verschillen.

Ondanks de stijgende elektriciteitsprijzen kan je snoeien in je energiefactuur. Uit recente cijfers van van de Vlaamse energieregulator Vreg blijkt dat je veel geld kan sparen door van energieleverancier te wisselen. Concreet kon een gemiddeld gezin 220 euro besparen op de jaarfactuur door in maart te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content