Fruitprijzen in vrije val door Russisch embargo

© belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het Russische embargo op de invoer van Europees fruit heeft de prijzen de dieperik ingeduwd. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie op vraag van minister van Landbouw Willy Borsus (MR).

De landbouwprijzen hebben rake klappen gekregen door de Russische boycot. Bij gebrek aan Russische kopers was er in 2014 plots een overaanbod aan peren en appelen op de Belgische thuismarkt. Dat schrijft De Standaard.

Uit de studie van Borsus blijkt dat de de prijs van de peren eind vorig jaar met 23,7 procent was gedaald ten opzichte van het jaar voordien. Ook de prijs van de Jonagoldappelen daalde met 34,5 procent.

Daarnaast werd het varkensvlees 15 procent en de melk 23,9 procent goedkoper. Alleen de prijs van de tomaten steeg met 20,8 procent.

De export van de Belgische landbouwproducten kreeg het tussen eind 2013 en eind 2014 zwaar te verduren. Zo is de uitvoer van peren gedaald met 20,6 procent, van appelen met 19 procent, en van varkensvlees met 19,8 procent. De export van Tomaten steeg met 16,7 procent. De overheid probeerde het verlies voor de telers te compenseren met speciale premies.

Partner Content