Factuur van klant Eandis kan met 30 euro stijgen per jaar
De tarieven bij Eandis voor de gemiddelde stroomverbruiker zullen jaarlijks naar schatting met 10 euro stijgen, de tarieven voor aardgas met gemiddeld 20 euro. Dat blijkt uit eerste schattingen van Eandis.
Als gevolg van een beslissing van de federale regering dienen de intercommunales sinds 1 januari 2015 vennootschapsbelasting te betalen. Eandis becijferde dat op 104,6 miljoen euro voor dit jaar, en is van plan dit door te rekenen in de tarieven. De distributienetbeheerder maakte gisteren bekend dat hij de vennootschapsbelasting zal doorrekenen in de tarieven.
Het bedrijf becijferde dat dit voor een gemiddelde stroomverbruiker (3.500 kWh) een verhoging van de tarieven zal veroorzaken met 10 euro per jaar. Voor een gemiddelde aardgasverbruiker wordt dat 20 euro per jaar, aldus een woordvoerster op basis van eerste schattingen. Eandis is actief in 80 procent van de Vlaamse gemeentes.
Eandis moet aanvraag indienen
De Vlaamse energieregulator VREG moet officieel nog bepalen of Eandis de vennootschapsbelasting wel kan doorrekenen aan de klant. De Vreg heeft de distributietarieven voor 2015 al vastgelegd. Maar Eandis kan een aanpassing van die tarieven vragen indien er na de vaststelling van de tarieven nog onvoorziene zaken opduiken. Het bedrijf heeft dergelijke aanpassing nog niet gevraagd, aldus Pictoel.
Op 1 januari stegen de distributienettarieven al. De gemiddelde elektriciteitsfactuur steeg toen met 8,4 procent. Volgens berekeningen van de VREG is de jaarrekening van een gezin met een verbruik van 3.500 kWh sinds 1 januari met 53 tot 684 euro toegenomen. Bovendien verschillen de stijgingen tussen de intercommunales.
Daarnaast heeft ook de afschaffing van het gratis stroom de factuur de lucht ingejaagd. Volgens Sp.a oppositielid John Crombez zou zich dat vertalen naar een stijging van 100 euro per gemiddeld gezin.
“Nieuwe financiële risico’s voor leveranciers”
De nieuwe tariefverhoging creëert ook voor de leveranciers nieuwe financiële risico’s.Dat zegt Febeg, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, in een persbericht. De leveranciers factureren en innen immers de netkosten en dragen dus ook de risico’s rond wanbetaling, klinkt het.
“De totale elektriciteitsfactuur is reeds bij de hoogste van Europa, terwijl het aandeel van de energiecomponent verder blijft dalen (amper 35 procent van de totale factuur voor een huishoudelijke klant). Dit fenomeen dreigt de marktdynamiek kapot te maken gezien de concurrentie op een steeds beperkter aandeel van de factuur speelt”, zegt Febeg.
De leveranciers dringen aan op “constructief overleg met overheden en netbeheerders om samen te streven naar een transparante en betaalbare energiefactuur.”(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier