Europa voert strijd tegen malafide webwinkels op

. © William_Potter (iStock)

De Europese Unie steekt een tandje bij in de strijd tegen malafide websites die een loopje nemen met de consumentenregels. Het Europees Parlement heeft zich dinsdag in Straatsburg achter nieuwe wetgeving geschaard die nationale overheden meer wapens moet bieden om oplichters van het internet te weren.

Dat er wat schort aan de afdwinging van de Europese consumentenregels op het internet, bleek drie jaar geleden uit een grootschalige screening van meer dan 2.500 websites die actief waren op de markten voor reizen, mode, entertainment, consumentenkrediet en elektronische spullen. Liefst 37 procent trad op één of andere manier de Europese consumentenregels met voeten. Het zou de consument jaarlijks 770 miljoen euro kosten.

Een aangescherpte verordening moet de nationale overheden meer wapens aanreiken om de strijd aan te gaan. Zo zullen ze bij domeinregistreerders en banken informatie kunnen inwinnen om malafide handelaars te identificeren en aan ‘mystery shopping’ kunnen doen. De verordening voorziet ook in boetes en de terugvordering van winsten behaald uit fraude. In laatste instantie moeten nationale overheden providers kunnen bevelen om de toegang tot een website of app te sluiten.

‘Uit een analyse van Worldline blijkt dat maandelijks 1.300 Belgen onheus behandeld worden door webwinkels. Deze maatregelen zorgen ervoor dat dit aantal drastisch naar beneden gaat’, meent Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Volgens het Europarlementslid zullen de consumentenorganisaties betrokken worden bij de opsporing van malafide winkels en krijgen gedupeerde consumenten meer uitzicht op mogelijke compensaties, zoals een prijsvermindering of langere garantieperiode.

De parlementsleden bereikten voor de zomer een akkoord met de lidstaten over de nieuwe wetgeving, die medio 2019 van kracht moet worden. ’37 procent van de online bedrijven in Europa respecteert de wet niet. Het is de hoogste tijd om de speeltijd te beëindigen en een consumentenrechten te laten respecteren’, zo juicht ook Marc Tarabella (PS) de nieuwe regels toe. ‘Dit is niet enkel goed nieuws voor de klanten, maar ook voor de eerlijke handelaars die slachtoffer worden van deze criminele praktijken.’

Partner Content