Europa maakt werk van Europese betaalmarkt
Het Europees Parlement heeft in Straatsburg nieuwe regels voor betaaldiensten gestemd. Het pakket moet online betalen goedkoper maken en innovatie in Europa stimuleren.
Het nieuwe wetgevende kader voorziet dat een consument die online of mobiel een dienst of product wil aankopen beroep kan doen op software of apps van een gecertificeerde derde partij. Die provider kan ook betalingen uitvoeren voor rekening van de consument.
Surfers zonder krediet- of debetkaart kunnen deze nieuwe spelers toestemming geven om hun bankgegevens te gebruiken om betalingen te verrichten.
Europese alternatieven Paypal
Het Amerikaanse bedrijf Paypal biedt momenteel dit soort dienst, maar de Europarlementsleden hopen dat het nieuwe pakket ook een springplank kan zijn voor de ontwikkeling van Europese alternatieven, zoals het Duitse ‘Sofort’ of ‘IDEAL’ in Nederland.
Het parlement raakte het over de nieuwe richtlijn al eens met de Europese ministers. Eenmaal zij het licht formeel op groen zetten, worden de regels binnen twee jaar van kracht.
“Met het pakket krijgen nieuwe betaalwebsites en apps makkelijker toegang tot de markt, waardoor de concurrentie vergroot en de kost verkleint. Ook klassieke banken zullen op die innovatieve kar moeten springen”, meent Philippe De Backer (Open Vld).
Goedkopere betalingsdiensten
Tegelijkertijd zijn er bepalingen opgenomen om het hele proces veilig te laten verlopen. “Goedkopere betalingsdiensten mogen absoluut niet onveiliger zijn”, aldus Tom Vandenkendelaere (CD&V).
De Europarlementsleden hopen dat de nieuwe wetgeving een nieuwe stap kan betekenen naar een Europese betaalmarkt. Op dat vlak is Europa momenteel nog heel versnipperd, en dus duur. Ramingen geven aan dat de fragmentatie de Europese Unie momenteel ruim één procent van het bruto binnenlands product kost, of 130 miljard euro per jaar. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier