‘Er zit niet veel rek meer op de olieprijzen: nog voor eind 2016 betalen we weer meer aan de pomp’

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nu de Amerikaanse en de Europese sancties tegen Iran zijn opgeheven, kan Teheran opnieuw olie exporteren naar het Westen. Veel experts verwachten dat de olieprijs een nieuwe, diepe duik neemt. Maar volgens David Duchi, olieanalist bij KBC, zal het niet zo’n vaart lopen.

David Duchi is ervan overtuigd dat er geen spectaculaire crashes van de olieprijs meer op til zijn. “De opheffing van de sancties was zes maanden geleden al aangekondigd, dus dat zit al voor een groot deel ingecalculeerd in de olieprijs”, verduidelijkt hij. Volgens de analist kunnen de prijzen op korte termijn nog licht zakken, “maar nog voor het jaar op zijn einde loopt, moeten we opnieuw meer betalen aan de pomp”.

Afname olieproductie

Onder meer de olieproductie in Rusland zal snel achteruitboeren

“Om te beginnen zal Iran waarschijnlijk minder exporteren dan het vooropstelt”, stelt Duchi. Teheran mikt op 500.000 extra vaten olie per dag en 1 miljoen naar het jaareinde toe. Volgens hem zal dat aantal eerder afklokken op 600.000 extra vaten per dag tegen 2017. “Het land heeft de afgelopen jaren weinig geïnvesteerd en werkt met verouderdere velden. De Iraanse olieproductie zat in een survivalmodus. Daardoor kan het de productie minder vlot op gang trekken.”

Daarenboven verwacht hij dat de productie in andere landen gevoelig zal afnemen, wat de hogere productie in Iran compenseert. “Onder meer de olieproductie in Rusland zal snel achteruitboeren”, aldus Duchi. “Moskou heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe projecten op poten gezet, die binnenkort over hun hoogtepunt heen zijn.” Ook de olieproductie in de Verenigde Staten en de in niet-OPEC-landen zal mondjesmaat afnemen. “Door de oliecrash kunnen zij minder investeren en slinkt de productie.”

Stijgende prijzen aan de pomp

Ook Saoedi-Arabië baart de analist geen zorgen. Volgens hem gaat dat land de oliekraan niet toedraaien, maar is het ook niet in staat nog veel meer olie aan te bieden op de wereldmarkt. “Zij kunnen niet veel meer produceren, ze flirten nu al met het maximum.” Hij benadrukt dat er niet veel reserves zijn om de productie op te drijven. “Als er zich een geopolitiek probleem voordoet, zijn de reserves uitgeput.”

Duchi verwacht dat tegen het jaareinde de vraag en aanbod in evenwicht zijn, waardoor de prijzen aan de pomp opnieuw stijgen. De vraag zal onder meer toenemen door de lage olieprijs. Ook op korte termijn blijft hij realistisch. “Er is niet veel ruimte meer om de prijs aan de pomp te doen zakken in België. Dat komt doordat drie vierde van de Belgische olieprijzen bestaat uit belastingen.” Ook de dollar-eurowisselkoers is bepalend voor de benzine-, de diesel- en de aardolieprijzen in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content