Er zijn nog hoogrentende spaarboekjes bij klassieke banken

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De spaarrente staat weer onder druk. Het klassement van de spaarrekeningen op de Belgische markt wordt momenteel aangevoerd door weinig bekende internetbanken uit Frankrijk (PSA Bank) en Malta (MeDirect). Maar tussen de prijsbrekers duiken nu ook klassieke banken op met spaarboekjes die hoge premies beloven voor de kleine, regelmatige spaarders. Het gaat om spaarrekeningen waarop de stortingen beperkt zijn.

BNP Paribas Fortis

Er zijn nog hoogrentende spaarboekjes bij klassieke banken

Jongeren tussen 18 en 35 jaar kunnen bijvoorbeeld bij BNP Paribas Fortis aan woonsparen doen. De naam is misleidend. Het gaat om een gewoon, spaarboekje waarop maximum 6.000 euro per jaar kan gestort worden. Dat komt overeen met 500 euro per maand. Het spaargeld hoeft niet per se te dienen om een woning te kopen en u hoeft niet per se een woonkrediet bij de grootbank te nemen. Koppelverkoop is immers verboden in ons land.

De basisrente is met 0,2 procent vrij laag, maar de getrouwheidspremie bedraagt 1,5 procent. De premie is pas verworven als de spaarder zijn geld een jaar lang laat staan, de basisrente tikt vanaf de eerste dag aan. BNP Paribas Fortis raadt een spaarabonnement aan om automatisch en met vaste regelmaat geld over te schrijven van de zichtrekening naar de Woonspaarrekening.

Bpost Bank

Er zijn nog hoogrentende spaarboekjes bij klassieke banken

Bpost Bank volgde nog niet zo lang geleden het voorbeeld van BNP Paribas Fortis en kwam op de proppen met de Ritmo-spaarrekening voor kleine en regelmatige spaarders. Er is geen leeftijdsbeperking.

De basisrente ligt zelfs nog iets hoger op 0,3 procent en de getrouwheidspremie is eveneens op 1,5 procent gezet. Er is ook op de Ritmo-rekening geen maandelijkse minimumstorting vereist. Bpost Bank is voor de helft in handen van het postbedrijf Bpost en voor de helft in handen van BNP Paribas Fortis.

KBC

Concurrent KBC begon bijna drie jaar geleden met een gelijkaardige formule, genaamd Start2Save. Die spaarrekening werkt met een verplichte automatische spaaropdracht van maximum 500 euro per maand.

Er zijn nog hoogrentende spaarboekjes bij klassieke banken

De Start2Save-rekening van KBC biedt een hogere basisrente (1%) maar een lagere premie (0,75%) dan de Woonspaarrekening van BNP Paribas Fortis. Dat maakt Start2Save meer dan de eerder vermelde rekeningen geschikt voor wie elke maand een klein bedrag wil opzij zetten en vermoedt dat hij/zij het geld misschien wel eens nodig zou hebben binnen het jaar.

De Ritmo- en woonspaarrekening lijken meer geschikt voor wie van plan is met mondjesmaat en op de lange termijn een groot bedrag bij mekaar te sparen.

De basisrente is niet alles. Een hogere premie heeft ook zo zijn voordelen. Zowel de rente als de premie kunnen op elk moment verlaagd worden. De lagere rente is onmiddellijk van toepassing voor al uw spaargeld, de lagere premie is enkel op het verse geld, en op het geld waarvoor net een getrouwheidsperiode is verstreken, van toepassing.

Triodos

Er zijn nog hoogrentende spaarboekjes bij klassieke banken

Triodos lanceerde in januari “Maandsparen”. De basisrente voor Triodos Maandsparen bedraagt 0,25 procent en de getrouwheidspremie 0,55 procent. Dat is een hogere vergoeding dan het klassieke spaarboekje van Triodos biedt (0,2% + 0,1%). De voorwaarde voor de hogere vergoeding is een maandelijkse, doorlopende opdracht.

Je mag maximum 500 euro per maand op de nieuwe spaarrekening overschrijven. Triodos staat bekend als een bank die het geld op een ethische en duurzaam verantwoorde manier investeert. De spaarders moeten in ruil wel genoegen nemen met iets minder rendement dan bij de prijsbrekers. (IDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content