‘Elke Belg 1000 euro rijker dankzij daling olieprijs’

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De olieprijs staat op het laagste peil in meer dan elf jaar. Het nieuwe diepterecord brengt de Belgische economie 11 miljard euro op.

Door de malaise op de Chinese beurzen is de prijs van een vat olie voor het eerst in elf jaar onder 35 dollar gezakt. De prijs voor een vat Amerikaanse olie (WTI) voor levering in februari daalde met 1,87 dollar tot 32,10 dollar. De prijs voor een vat Noordzee-olie (Brent) daalde naar 32,16 dollar per vat, het laagste peil sinds juni 2004.

Overaanbod

De daling is niet enkel het gevolg van de tegenvallende economische situatie in China. Ook Saoedi-Arabië heeft zijn stempel gedrukt op de ineenstorting van de olieprijs. Het prominente OPEC-land weigert zijn olieproductie terug te schroeven om het overaanbod op de internationale markt tegen te gaan.

Bovendien maakt Iran opnieuw zijn intrede in de oliemarkt. Nadat het land een nucleair akkoord heeft gesloten met de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad (China, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland), Duitsland en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, verdwijnen de westerse sancties tegen het land met mondjesmaat. Dat betekent onder meer dat Iran opnieuw olie mag exporteren.

Volgens verschillende experts is een daling tot 30 dollar per vat de komende dagen niet uitgesloten. Goldman Sachs gaat nog een stapje verder en acht het mogelijk dat de prijs het absolute dieptepunt van 20 dollar per vat bereikt.

Beperkte inflatie

De lage olieprijzen zijn een zegen voor de Belgische economie. Uit cijfers van de oliegroep BP blijkt dat België 630.000 vaten ruwe olie per dag verbruikt. Volgens De Tijd zal ons land in 2016, als de olieprijs constant blijft, daarvoor 7,5 miljard euro betalen. Twee jaar geleden was dat nog 18,8 miljard euro. Dat levert dus een besparing van meer dan 11 miljard euro op voor de Belgische economie, of 1000 euro per Belg.

Belgen kunnen onder meer aan de pomp profiteren van de prijsdaling. Uit cijfers van brandstofprijzen.be blijkt dat benzine maximaal 1,330 euro per liter kost aan de pomp en diesel 1,113 euro. Dat is een fractie minder dan het diepterecord eind vorig jaar.

'Elke Belg 1000 euro rijker dankzij daling olieprijs'
© Brandstofprijzen.be

De lage olieprijs zet weliswaar een rem op de inflatie, waardoor de aangekondigde indexsprong nog een tijdje op zich zal laten wachten. Een latere indexsprong betekent een latere indexering. Al wordt de Belgische inflatie ondersteund door de verhoging van de energiefactuur .

Partner Content