Een op de vijf Belgen blijft bij zijn partner voor het geld

© iStock

Het is niet altijd de liefde die Belgische koppels bij elkaar houdt. Een op de vijf Belgen zegt voor het geld bij zijn partner te blijven. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Intrum Justitia Groep, die 22.400 Europeanen uit 21 landen bevroeg over hun financiële situatie.

Aan het onderzoek namen 1.036 Belgen deel. Daarvan gaf 21 procent toe bij zijn partner te blijven voor het geld. Ons land staat daarmee op de vierde plaats in Europa, na Frankrijk (37%), Zwitserland (30%) en Portugal (24%). Het Europese gemiddelde ligt op 15 procent.

In de Scandinavische landen zijn mensen het minst bang om uit elkaar te gaan. Amper 6 procent van de Zweden en 7 procent van de Noren zegt voor het geld bij zijn partner te blijven.

Geldzorgen bij scheidingen

Los van de relationele status is de Belg er ook van overtuigd dat een scheiding geldzorgen met zich meebrengt. Op de vraag wat financiële problemen kan veroorzaken, antwoordde 39 procent van de Belgen tussen 18 en 24 jaar een scheiding.

Voor de groep van 24- tot 35-jarigen daalde dat percentage naar 36 procent, om dan weer op te lopen naar 51 procent voor de 35- tot 49-jarigen, en zelfs 53 procent voor vijftigplussers. “Het is voor koppels dus belangrijk om tegelijkertijd geld te hebben voor het huishouden, maar ook om een eigen spaarpotje aan te leggen”, zo geeft Guy Colpaert, managing director bij Intrum Justitia België, mee.

Colpaert merkt ook op dat er een verschil is tussen de zuiderse en de noordelijke landen. “Het is niet meer dan normaal dat koppels die in een land met een instabiele economie leven, zoals Zuid-Europese landen, sterk afhankelijk zijn van elkaar om de huishoudelijke uitgaven te delen”, verduidelijkt hij. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content