Een op de tien jongeren heeft al schulden

Eén op tien jongeren heeft schulden. © iStock

Tien procent van de jongeren in de derde graad van het middelbaar onderwijs (16 tot 18 jaar) heeft al schulden. Dat blijkt uit een onderzoek van het centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek.

Tien procent van de jongeren in de derde graad van het middelbaar onderwijs (16 tot 18 jaar) heeft al schulden. Dat blijkt uit een onderzoek van het centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek (Cebud), waarover de kranten van Mediahuis maandag berichten.

De onderzoekers stelden vast dat de Vlaamse jongeren opvallend veel financieel risicogedrag vertonen. Zo leent 25 procent al eens geld van anderen. Vooral van vrienden, maar in de helft van de gevallen ook van ouders.

Een kwart van de tieners wedt ook met vrienden voor geld, tien procent koopt enkele keren per jaar een kraslot, gokt op uitslagen of speelt spelletjes voor geld.

De onderzoekers wijzen ook op de belangrijke rol van de ouders. “Jongeren van 18 jaar, die bijna op hun eigen benen moeten staan, moeten amper zelf nadenken over geldzaken. Ze krijgen hun zakgeld voor leuke, ontspannende dingen en moeten hun hoofd niet breken over de essentiële leefkosten zoals kleren, eten of telefoonkosten. Dat is allemaal met de beste bedoelingen gedaan, maar de jongeren leren op die manier amper zelfstandig om te gaan met geld”, klinkt het. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content