Een geschil met je buurman? Zoveel kost een procedure voor de rechtbank

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je betrokken raakt in een procedure voor de rechtbank, komen daar een aantal kosten bij te pas. Met welke kosten moet je zoal rekening houden?

Je wil een procedure starten voor de rechtbank tegen je buur, je vroegere werkgever of tegen een ex-vriend(in). Of een aannemer start een procedure tegen jou. Aan het voeren van een dergelijke procedure hangt een prijskaartje.

De kosten van je advocaat

Maak goede afspraken met je advocaat over wat zijn tussenkomst je zal kosten. Je advocaat rekent je vooreerst een ereloon aan. Dat kan bijvoorbeeld een bedrag per uur zijn. Heel wat advocaten rekenen daarbij een bedrag tussen de 100 en de 150 euro exclusief btw, maar het kan ook duurder of goedkoper zijn. Je advocaat mag niet op een ‘no cure, no pay’ basis werken.

Een geschil met je buurman? Zoveel kost een procedure voor de rechtbank

Hij mag wel met je overeenkomen dat hij los van een (eventueel lager) uurtarief ook deels op basis van het behaalde resultaat werkt. Naast zijn ereloon, zal je advocaat je ook kosten aanrekenen voor briefwisseling, bureelkosten, verplaatsingen,… Maak hierover bij aanvang van het dossier duidelijke afspraken.

De kosten van de procedure

Buiten de kosten van je advocaat zijn er ook de gerechtskosten. Zo moet je bijvoorbeeld de kosten van een dagvaarding betalen of rolrechten als je hoger beroep aantekent. Deze kosten zijn relatief beperkt. Ze bedragen enkele honderden euro’s.

Uiteindelijk worden ze ten laste gelegd van de verliezer van de procedure. De rechtbank kan soms een deskundige aanstellen. Ook diens kosten worden uiteindelijk gedragen door de verliezer. Hou er rekening mee dat de rekening van een deskundige flink kan oplopen.

De rechtsplegingsvergoeding

De partij die de procedure wint en die zich liet bijstaan door een advocaat, kan aanspraak maken op een rechtsplegingsvergoeding ten laste van de verliezer. Dit is een forfaitaire vergoeding voor de kosten van de advocaat. Deze vergoeding hangt onder andere af van de inzet van het geschil. Het bedrag geldt per aanleg en kan aanzienlijk zijn. Het kan gaan van 165 tot 16.500 euro. Een tabel van de rechtsplegingsvergoedingen vind je hier terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content