Duurdere olie slecht nieuws voor wie lpg of diesel tankt

© Belga

Voor het eerst in meer dan zes maanden is de prijs van een vat Brent-olie boven de symbolische kaap van 50 dollar uitgekomen. Dat doet onder meer de dieselchauffeurs vanaf morgen dieper in hun buidel tasten.

De prijzen voor ruwe olie stijgen opnieuw, nadat ze in februari gedaald waren naar het laagste niveau in dertien jaar, onder de 30 dollar per vat. Reden was een te groot aanbod. Toch zijn de prijzen nog ver verwijderd van hun stand in juni 2014, toen een vat ruwe olie zowat 100 dollar kostte.

Het is van 4 november 2015 geleden dat een vat Brent-olie meer kost dan 50 dollar. De prijsstijging is er gekomen na berichten over een daling van de Amerikaansse reserves.

Duurdere olie betekent ook dat we opnieuw meer moeten betalen aan de pomp. Zo worden diesel en lpg morgen al duurder. Dat meldt de Algemene Directie Energie van de FOD Economie donderdag.

Diesel en lpg duurder

Diesel kost dan per liter maximaal 1,207 euro per liter, een stijging met 1,9 eurocent. Voor lpg stijgt de maximumprijs naar 0,404 euro per liter, een toename met 2,2 eurocent. Carbu.com verwacht dat de benzineprijzen vanaf zaterdag zullen stijgen.

Het is de tweede prijsstijging in een week tijd. Vorig week waren onder meer de bosbranden in Canada en de aanvallen op pijpleidingen in Nigeria verantwoordelijk voor een eerste prijsstijging.

Nog altijd goedkoper dan vorig jaar

De afgelopen maand zijn de dieselprijzen al gestegen met 4,12 procent. Wie Super 98 tankt moet 2,54 procent meer betalen dan een maand geleden en voor wie Super 95 tankt is de prijs aangedikt met 2,46 procent.

Toch betalen we nog fors minder voor benzine en diesel dan een jaar geleden. Cijfers van Carbu.com leren dat we in verlijking met dezelfde periode vorig jaar 9,31 procent minder betalen voor diesel, 8,68 procent minder voor Super 98 en 10,29 procent voor Super 95. Wie lpg tankt doet nog altijd het meeste voordeel. De prijs aan de pomp is 15,49 procent lager dan vorig jaar. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content