Dieven maken kerstaankopen duurder

© Getty Images/iStockphoto

Wie de komende twee maanden sinterklaas- of kerstaankopen doet, moet meer betalen. “Het verlies dat handelaars lijden door diefstal rekenen ze door aan hun klanten”, zegt Dominique Reumers van Checkpoint Systems.

Uit een onderzoek van Checkpoint Systems, een specialist in beveiligingssystemen voor winkels, blijkt dat Belgische retailers de prijs van hun producten in oktober, november en december gevoelig opkrikken. Volgens de studie zouden consumenten voor hun sinterklaas- en kerstaankopen tot 16 euro per persoon te veel betalen.

“Door het toenemend aantal diefstallen in de feestperiode lijden de Belgische retailers tot 187 miljoen euro verlies. Dat verlies rekenen ze door aan de klanten”, verduidelijkt Dominique Reumers van Checkpoint Systems.

Winstmarges onder druk

De winstmarges van de retailers hebben te lijden onder de diefstallen. In november en december halen ze 35 procent van hun jaaromzet. Berekeningen van Checkpoint Systems leren dat de criminaliteit tijdens de feestperiode tot 15 procent hoger ligt dan in de andere maanden.

Volgens Reumers zijn er verscheidene verklaringen waarom tijdens die periode meer gestolen wordt. “Retailers promoten tijdens de feestdagen meer luxeartikelen in de winkel. Bij retailers is het ook heel hectisch in die periode: er zijn extra openingstijden en extra drukte op de winkelvloer. Ook het personeel draait meer uren. Dat leidt ertoe dat winkeldieven minder snel opvallen.”

Dieven zijn vooral uit op speelgoed, kleding en luxevoedingsmiddelen, zoals accessoires, elektronica en alcoholische dranken. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content