Dieselprijs stijgt opnieuw na twee maanden

© BELGA

De maximumprijs van diesel gaat woensdag omhoog, minder dan een week nadat hij naar het laagste niveau sinds maart 2010 was gezakt

Wie diesel tankt, betaalt vanaf donderdag maximaal 1,192 euro per liter. Dat is een stijging met 4,4 cent per liter tegenover de huidige prijs. Dat blijkt uit een persbericht van de federale overheidsdienst Economie.

Einde prijsdalingen

De prijsstijging maakt een einde aan twee maanden van dalingen. Sinds begin juli ging de dieselprijs vijf keer na elkaar omlaag, zo blijkt uit gegevens op de website van de Belgische Petroleum Federatie. Vorige donderdag zakte hij zo naar het laagste peil in vijfenhalf jaar. In de praktijk kostte een liter diesel in vele tankstations minder dan 1 euro.

Volgens de FOD Economie is de prijsstijging het gevolg van de hogere notering van de olieproducten op de internationale markten. De olieprijs boekte namelijk de grootste driedaagse stijging in 25 jaar. Die steeg op 72 uur tijd met 27 procent tot 54,15 dollar per vat Brent-olie. Dat is een stijging met 10 dollar tegenover de slotkoers van een week geleden.

De rally van gisteren wordt toegeschreven aan een mogelijke versoepeling van de positie van de OPEC, schrijft Koen De Leus in een analyse. Uit een rapport blijkt dat het kartel klaar is om met andere olie-exporteurs te spreken over “faire en eerlijke prijzen.”

Ook Poetin zou bereid zijn stappen te ondernemen om de olieprijzen te stabiliseren. Volgens de WSJ gaat hij samen met de president van Venezuela, Maduro spreken over “potentieel gemeenschappelijke stappen”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content