Deze atleten verdienen het meeste geld aan een gouden medaille op de Olympische Spelen

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Toen Joseph Schooling op de 100 meter vlinderslag de gouden medaille onder de neus van zijn jeugdidool Michael Phelps wegkaapte kroonde hij zich tot de eerste Singaporees die ooit een gouden plak veroverde op de Olympische Spelen. Een heuse prestatie waarvoor hij ook rijkelijk werd beloond. Schooling kreeg voor zijn overwinning 753.000 dollar. Dat is bijna 30 keer meer dan wat Phelps zou krijgen moest hij de gouden medaille gehaald hebben. De Verenigde Staten hebben per gouden medaille ongeveer 25.000 dollar over.

Dat verschil is onder meer te verklaren door het aantal atleten per land die kans maken op een gouden medaille. Waar Singapore tot nu toe slechts 5 atleten telt die ooit een medaille hebben gehaald op de Olympische Spelen, hebben de Amerikaanse atleten al 2.698 medailles verzameld sinds de spelen in Athene in 1896. Meer dan een op de drie medailles (1,071) waren goud.

De Belgen krijgen voor een gouden plak 50.000 euro, voor een zilveren medaille 30.000 euro en een bronzen medaille is 20.000 euro waard. Onze noorderburen krijgen minder als ze met een overwinning aan de haal gaan. Een Nederlandse atleet die goud haalt krijgt 30.000 euro. Haalt diezelfde atleet zilver dan moet hij tevreden zijn met 22.500 euro. Tot slot is Olympisch brons 15.000 euro waard in Nederland.

Bovendien geven niet alle landen hun medaillewinnaars een geldbonus. Dat is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content