De beste spaarformule brengt ruim acht keer meer op dan de slechtste

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nu spaarrekeningen maar minimumrendementen opleveren, is het meer dan ooit aangeraden te vergelijken. Uit een vergelijkende studie van bankshopper.be blijkt dat de internetbanken nog altijd de interessantste spaarformules aanbieden.

Wie 20.000 euro voor twaalf maanden op een spaarrekening parkeert, kan met het spaarboekje met de hoogste rente tot 241 euro rente halen. De spaarrekening met de laagste rente brengt 30 euro op, ruim acht keer minder dus.

In augustus bracht de interessantste spaarformule 7,5 keer meer op dan de minst voordelige. Het verschil is toegenomen omdat grootbanken onlangs opnieuw het mes hebben gezet in de spaarrentes.

De ME3 Spaarrekening van de internetbank MeDirect kwam als beste spaarformule uit de vergelijking van bankshopper.be. Grootbanken zoals KBC bieden slechts een rendement van 0,15 procent. Dat is nog maar 0,04 procentpunt meer dan het absolute minimum.

Niet-gereglementeerde spaarrekening

Bankshopper.be benadrukt dat de grote renteverschillen onder meer te maken hebben met de hoge getrouwheidspremies die sommige banken aanbieden. Om die te krijgen moeten spaarders hun spaargeld twaalf maanden onaangeroerd laten. Al is dat niet zo vanzelfsprekend, leert een analyse van MoneYou, de onlinespaarbank van ABN Amro. Daaruit blijkt dat drie op de vier Belgische spaarders hun getrouwheidspremie niet krijgen. Vooral tijdens de eindejaarsperiode gaan miljoenen verloren omdat de spaarders te snel spaargeld aanspreken.

Daarom bieden almaar meer internetbanken een niet-gereglementeerde spaarrekening met één rente aan. De ME3 Spaarrekening is zo’n spaarformule. Volgens Vic Moeyerssoons van MoneYou kunnen internetbanken zulke tarieven aanbieden omdat ze veel kosten kunnen vermijden. De meeste internetbanken hebben weinig personeel en bezitten geen kantoren.

Op bankshopper.be kunt u een test doen om na te gaan welke rekening het best bij u past.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content