Dalende olieprijzen compenseren niet langer lage loongroei in België

© iStock

Volgens de Europese Commissie worden de dalende olieprijzen en de verlaging van de personenbelasting meer en meer overschaduwd door een lage aangroei van de lonen en een stijging van de elektriciteitsprijzen en indirecte belastingen.

De Europese Commissie heeft in de nieuwste economische vooruitzichten de groeicijfers voor België bevestigd: een groei van 1,3 procent in 2016 net als vorig jaar en 1,7 procent groei van het bbp in 2017. Anderzijds wijst de Commissie erop dat de “dalende olieprijzen niet langer de lage loongroei” compenseren.

Volgens de Commissie ondergaat de Belgische economie momenteel waarschijnlijk een tijdelijke terugval van het trage economische herstel. De economische groei vertraagde wat in de tweede helft van 2015, klinkt het, voornamelijk door een zwakkere consumptie van de gezinnen.

De Commissie waarschuwt ook dat de koopkracht van de gezinnen onder druk staat van tegengestelde krachten. “Dalende olieprijzen en verlagingen van de personenbelastingen, die vorig jaar de koopkracht ondersteunden, worden meer en meer overschaduwd door een lage aangroei van de lonen en stijgingen van de indirecte belastingen en elektriciteitsprijzen, die ook de inflatie doen stijgen.”

Consumptie en terreur

Voorts klinkt het nog dat de veiligdheidsomstandigheden, zeg maar het terreuralarm, en het milde weer waarschijnlijk de private consumptie gehinderd hebben in het slotkwartaal van 2015. Hier wordt een inhaalbeweging verwacht in het openingskwartaal van dit jaar.

De private consumptie zou volgens de Commissie dit jaar 0,9 procent toenemen en aan kracht winnen volgend jaar, omdat de lonen in de tweede helft van dit jaar opnieuw zouden moeten stijgen omdat de indexsprong achter de rug en de loonindexering weer in voege is, en er loonsopslag zou zijn.

De Commissie rekent voor dit jaar op een Belgisch staatsschuld van 106,6 procent en 105,6 procent in 2017. Dit geeft een gemengd beeld tegenover de vorige prognoses van november: toen werden 107,1 en 106,1 procent vooropgesteld.

Ook over de economische groei dit jaar in de eurozone is de Europese Commissie een tikkeltje pessimistischer.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content