Controleer zelf hoe groen je stroom is

© iStock

Je kan voortaan via de website van de Vlaamse energieregulator (VREG) zelf controleren hoe groen je stroom is.

De Vlaamse energieregulator heeft in kaart gebracht hoe en waar de stroom wordt geproduceerd die in Vlaanderen wordt verkocht. Dat meldt de VRT. Door simpelweg de EAN-code op de achterkant van je energiefactuur in te geven, kan je traceren waar je stroom vandaan komt. De test toont aan hoeveel percent van je maandelijkse energieverbruik afkomstig is uit hernieuwbare bronnen.

‘Garantie van oorsprong’

Op de website van de Vreg kon je voordien al de prijzen van de verschillende leveranciers vergelijken, maar nu kan je er ook bekijken waar ze hun stroom vandaan halen. De Vreg merkte namelijk dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om te weten hoe en waar de stroom die ze kopen wordt geproduceerd.

Op de site van de Vreg kan per elektriciteitsleverancier nu gekeken worden of de stroom die hij verkoopt afkomstig is van kerncentrales, steenkool- of aardgascentrales, of van hernieuwbare bronnen.

Als het om groene stroom gaat, kan nog een niveau dieper gegaan en gekeken worden of de stroom opgewekt wordt door de zon, wind of waterkracht. En je kan ook kijken waar die stroom precies geproduceerd wordt, bijvoorbeeld in in Vlaanderen, Scandinavië of Frankrijk.

Een leverancier moet aan de hand van een ‘garantie van oorsprong’ bewijzen dat hij groene stroom levert. De herkomst van de geleverde stroom van alle leveranciers vorig jaar, vind je in dit rapport. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content