Consumentenkredieten worden goedkoper

© iStock

Enkele consumentenkredieten worden goedkoper. De maximale tarieven die mogen worden gevraagd voor sommige leningen en verkopen op afbetalingen dalen vanaf 1 juni. Dat heeft de federale overheidsdienst economie bekendgemaakt.

De tarieven worden uitgedrukt in jaarlijkse kostenpercentages of JKP’s. Het is de overheid die de maximale tarieven vastlegt.

Het maximale JKP voor leningen en verkopen op afbetaling tussen 1.250 euro en 5.000 euro zakt met een procentpunt: van 13,50 procent naar 12,50 procent. Het gaat typisch om leningen voor of aankopen op afbetalingen van bijvoorbeeld zetels of dure elektrotoestellen.

Ook het maximale JKP voor de financieringshuur – een vorm van leasing voor particulieren – tussen 1.250 euro en 5.000 euro daalt van 9,50 procent naar 8,50 procent. Op de site van de federale overheidsdienst Economie vind je een overzicht terug van de nieuwe tarieven.

Enkel voor nieuwe kredieten

De andere JKP’s wijzigen niet. De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een veranderlijke debetrentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste debetrentevoet.

Het is van september 2012 geleden dat de maximale tarieven voor deze consumentenkredieten nog eens werden aangepast.

Dat de tarieven van de consumentenkredieten ondanks de lage renteomgeving toch nog zo hoog liggen, heeft te maken met de specificiteit van de leningen: op zeer korte termijn en voor kleine bedragen.

Hoe veranderen de maximale JKP’s?

Bij het verstrijken van de maand maart en van de maand september, wordt onderzocht of er, door een wijziging van de referentie-indexen van minstens 0,75 procentpunt, een aanpassing van maximale percentages komt. Als referentie-index werd er, voor de kredietopeningen, gekozen voor de Euribor (Euro interbank offered rate) op drie maanden, en voor de overige kredietsoorten, de referte-indexen A, B of C van het hypothecair krediet, naargelang het kredietbedrag. De nieuwe maximale jaarlijkse kostenpercentages worden van kracht op de eerste dag van de tweede maand die volgt op de maand van de bekendmaking ervan.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content