BNP Paribas Fortis verlaagt als eerste grootbank rente naar wettelijk minimum

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

BNP Paribas Fortis is de eerste grootbank die de rente verlaagt naar 0,11 procent, het wettelijke minimum in België. Ook Fintro zet het mes in de rentetarieven.

De marktleider snoeit vanaf 31 maart in de rentetarieven van verschillende spaarformules. “We doen dit vanwege de aanhoudende lage rente”, klinkt het in een persbericht. De Europese Centrale Bank verlaagde op 10 maart haar basisrente naar 0 procent en de depositorente naar -0,4 procent.

BNP Paribas Fortis verlaagt de basisrente op de gereglementeerde spaarrekening naar 0,01 procent (voorheen 0,05%). De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,10 procent. Daarmee is BNP Paribas Fortis de eerste Belgische grootbank die de basisrente verlaagt naar het absolute minimum. De bank treedt daarmee in de voetsporen van Sociéte Générale en Bank Nagelmackers.

De kans is zeer groot dat ook de andere Belgisch grootbanken de basisrente naar het absolute minimum verlagen. Onder meer bij Belfius en ING hebben de getrouwheidspremie al verlaagd naar 0,10 procent (het wettelijke minimum). De basisrente klokt bij de beide banken momenteel nog af op 0,05 procent.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft al laten weten dat hij geen plannen heeft om het wettelijke minimumrendement te verlagen.

Andere spaartarieven voor de bijl

Samen met de gewone spaarrekening dalen ook de rentetarieven van Online Spaarrekening Premium, Spaarrekening Plus naar 0,11 procent. Daarnaast zet de bank ook het mes in de spaaropbrengsten van Woonsparen en de Ster Spaarrekening. De getrouwheidspremie en basisrente op beide rekeningen zakken naar respectievelijk 1 en 0,01 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content