BNP Paribas Fortis trekt in stilte termijnspaarrente op

BNP Paribas Fortis © REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

BNP Paribas Fortis heeft in stilte de rentetarieven van de termijnrekeningen en volksleningen verhoogd.

Na een stijging van de hypothecaire rentes, lijkt er nu ook een einde te komen aan de dalingen van de rentetarieven op de termijnrekeningen en de volksleningen. BNP Paribas Fortis bijt de spits af. Dat schrijft De Tijd.

BNP Paribas Fortis verhoogde op 1 juni de rente op termijnrekeningen met looptijden vanaf vier jaar. De rente op vijf jaar steeg met 10 basispunten naar 0,50 procent en de rente op tien jaar met 35 basispunten naar 1,10 procent.

Daarnaast verhoogde de bank de rente op volksleningen. De rente op zes jaar steeg met 20 basispunten naar 0,70 procent en die op tien jaar met 35 basispunten naar 1,10 procent.

De hogere rentetarieven zijn het gevolg van de stijgende inflatieverwachtingen en het economische herstel die de Belgische langetermijnrente sinds half april nieuw leven inblazen. Zo steeg de rente op vijfjarig overheidspapier tot 0,35 procent en die op tienjarig overheidspapier tot 1,22 procent. KBC, Belfius en AXA zeggen dat ze nog geen plannen hebben om de termijnrentes te verhogen.

Spaarrente blijft laag

Een verhoging van de spaarrente zal weliswaar nog niet voor morgen zijn. Die rente wordt bepaald door de kortetermijnrente. Banken gebruiken de swaprente op twee jaar om te beslissen of ze de rente op spaarboekjes verhogen. Die is gestegen van 0,09 procent naar 0,25 procent.

Verschillende banken hebben aan De Tijd laten weten dat er geen aanpassingen van de spaarrentetarieven in de pijplijn zitten. Vorige week verlaagden BNP Paribas Fortis en Fintro nog de rentetarieven op een aantal spaarproducten.

De banken ontkennen dat ze een daling van de marktrente sneller doorrekenen in de rente op spaarproducten dan een rentestijging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content