Betaal je dit jaar meer of minder voor je water? Doe de test

© iStock

De Vlaamse regering wil grootverbruikers van water meer doen betalen met een nieuw tariefplan. Wie minder water verbruikt, wordt beloond. Via een simulatietool van de Vlaamse Milieumaatschappij kan je nagaan of je dit jaar meer of minder moet betalen.

Sinds 1 januari gelden er nieuwe watertarieven in Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft beslist de 15 kubieke meter gratis kraantjeswater af te schaffen en progressieve tarieven te hanteren. “De vervuiler betaalt”, is het idee achter de aanpassingen.

Naar aanleiding van de nieuwe watertarieven heeft de Vlaamse Milieumaatschappij een tool ontwikkeld waarmee je zelf kan berekeken wat de impact is op jouw budget. De maatschappij laat wel weten dat het nog niet over alle gegevens beschikt. Zo moet ze nog wachten op cijfers van 40 gemeenten.

‘Alleenstaanden benadeeld’

Het nieuwe tariefplan botst onder meer op verzet van Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a). Volgens hem zijn de alleenstaanden, na de Turteltaks, opnieuw de dupe. “Minister Schauvliege geeft een korting per gedomicilieerde”, zei Beenders gisteren in Hautekiet op Radio 1. “Als alleenstaande betaal je al 80 euro, omdat je maar 20 euro korting krijgt. Een gezin van vier personen betaalt 20 euro. Het grote verschil zit in de kortingen.”

Volgens hem is het grote probleem dat de minister uitgaat van een gezin met twee kinderen. “Ze gaat voorbij aan de realiteit dat het aantal singles alleen maar is toegenomen. Het is absoluut niet meer van deze tijd te denken dat een Vlaams gezin bestaat uit mama, papa en kindjes”, aldus Beenders. Volgens het parlementslid bestaan 848.714 van de 2,7 miljoen Vlaamse gezinnen vandaag uit één persoon en zijn er 223.582 eenoudergezinnen.

Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) heeft in het radioprogramma laten weten dat de nieuwe tariefstructuur zou worden herbekeken, mocht dat nodig blijken. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content