Belgische millennial spaart bijna 400 euro per maand

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een toenemend aantal millennials vertoeft steeds langer bij de ouders. Zij doen dat voornamelijk om meer geld te sparen, leert een onderzoek van Keytrade Bank bij 1.000 Belgische millennials. De gemiddelde millennial spaart zo 394,5 euro per maand.

Tot na je 25ste verjaardag blijven wonen bij je ouders? Het klinkt lang niet meer zo absurd als vroeger. Een onderzoek in opdracht van Keytrade Bank leert dat een op de vier 25-plussers nog steeds bij zijn of haar ouders woont. Voornamelijk de mannen hebben het moeilijk om ‘hotel mama’ te verlaten. De mannelijke 25-plussers verwachten dat ze nog 4,8 jaar thuis gaan blijven wonen, terwijl dat bij de vrouwen 3,7 jaar is.

“Anders dan vorige generaties, zijn millennials financieel een stuk minder ambitieus. Voor hen betekent financieel succes dat ze de levensstijl van hun ouders kunnen aanhouden”, verduidelijkt de bank in een persbericht. Daarenboven verblijft het merendeel van de millennials gratis bij de ouders. Slechts een op de vijf moet een financiële bijdrage betalen om thuis te wonen.

Spaargedrag ouders overnemen

Door thuis te wonen kopiëren de millennials het spaargedrag van hun ouders “Ze volgen de gouden spaarregels die de vorige generatie met de paplepel ingegoten kreeg: sparen, sparen en nog eens sparen om het klassieke spaarboekje te vullen”, klinkt het. Maar liefst 82,5 procent van de millennials zet elke maand geld op hun spaarboekje.

Op die manier slaagt de gemiddelde millennial erin maandelijks 394,5 euro per maand opzij te zetten, of een vijfde van hun loon. Cijfers van Keytrade tonen aan dat een millennial gemiddeld 1883,4 euro per maand verdient.

Opvallend is dat meer Vlamingen (90,1%) dan Franstaligen (72%) dat doen, en dat die eerste groep ook significant meer spaart. Zo zetten Vlamingen maandelijks gemiddeld 432,3 euro opzij, terwijl Franstaligen 329,4 euro sparen. Mannen (413,2 euro) sparen opvallend meer dan vrouwen (371,5 euro). Ook als je het verschil in loon in rekening brengt, sparen mannen procentueel meer dan vrouwen.

Nieuwe realiteit

Als millennials de levensstijl van hun ouders willen aanhouden, mogen ze niet teren op de beproefde recepten om hun vermogen op te bouwen

Al waarschuwt Steven De Backer, Head of Communication van Keytrade Bank dat de millennials rekening moeten houden met het huidige financiële klimaat. Terwijl hun ouders vroeger konden profiteren van de hoge rentes, leven millennials in een periode waar lage rentes de nieuwe realiteit zijn geworden.

“Als millennials de levensstijl van hun ouders willen aanhouden, mogen ze niet teren op de beproefde recepten van hun ouders om hun vermogen op te bouwen. Weinigen maken bijvoorbeeld gebruik van de fiscale voordelen van pensioensparen: op dit moment geeft slechts 39,9 procent aan dat hij/zij aan pensioensparen doet. Enige sense of urgency komt pas bij + 30-jarigen”, zo zegt De Backer.

Daarenboven geeft slechts een op de acht respondenten aan te beleggen. “Dat terwijl beleggen voor millennials een interessante optie is omdat ze over voldoende tijd beschikken om risico’s in de tijd te spreiden. Tijd is een van die zaken die niet te koop is, en net daar heeft een millennial voldoende van”, klinkt het bij de bank.

Van het leven genieten

Voorts leer het onderzoek dat de millennials volop van het leven genieten. Net omdat ze thuis niets of slechts een beperkt deel van hun loon moeten afstaan aan hun ouders geven ze meer geld uit aan luxeproducten. Zo geven ze significant meer uit aan kledij (+84,6%), technologie (+67,7%) en activiteiten zoals festivals (+103,6%).

Ook regelmatig reizen behoort tot de activiteiten van de millennials. 13,4 procent van hun loon gaat naar reizen. Zelfs als het hen financieel niet zo voor de wind gaat, wordt het reisje niet geschrapt. “Als we kijken naar welke kosten op afbetaling worden gedaan, geeft bijna de helft van de -25-jarigen (44,9%) aan een reis op afbetaling te kopen. En ook de ouders blijken hun kroost graag een handje toe te steken om te reizen. In Vlaanderen (23,1%) komt dat wel significant vaker voor dan in Franstalig België (14,0%)”, aldus Steven De Backer, Head of Communication van Keytrade Bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content