Belgische consument minder tevreden dan de Europese

© iStock

De Belg is minder positief over het functioneren van de consumentenmarkten dan de gemiddelde Europeaan, zo blijkt uit een scorebord dat de Europese Commissie maandag heeft gepresenteerd.

Het meest tevreden zijn de Belgische consumenten over de boeken-, tijdschriften- en krantenmarkt, het minst tevreden over de treindiensten.

Om het scorebord op te maken, peilde de Commissie vorig jaar bij de Europeanen naar hun mening over het algemene aanbod, de vergelijkbaarheid van aanbiedingen, het vertrouwen in handelaars en leveranciers, de behandeling van klachten en nog andere factoren die mee bepalen hoe een consument de markt ervaart. De resultaten suggereren dat de marktprestaties de voorbije twee jaar zijn verbeterd. Vooral financiële diensten scoren beter.

Van de 13 onderzochte goederenmarkten halen de markt voor boeken, tijdschriften en dagbladen, de markt voor vrijetijdsproducten (bv speelgoed, spelletjes) en de markt voor huishoudtoestellen de beste score. De markten voor tweedehandsauto’s en vleesproducten sluiten de rij. Vakantieverblijven, culturele diensten en sportdiensten vormen de top drie van de 29 onderzochte dienstenmarkten. Daar bengelt de vastgoedsector onderaan.

Belgen tevreden over financiële diensten

Ook de Belgische markten functioneren volgens de consumenten beter dan twee jaar geleden. Vooral diensten als leningen, kredieten en kredietkaarten, juridische en boekhoudkundige diensten en hypotheken gaan erop vooruit. De beste scores zijn voor boeken, tijdschriften en kranten (goederenmarkten) en voor vakantieverblijven (diensten).

De scherpste dalingen deden zich voor op de markt voor brood, granen, rijst en pasta, de online gokmarkt en loterijdiensten en de markt voor huurauto’s. Tweedehandsauto’s (goederen) en treindiensten (diensten) sluiten de rij.

Met een globale score van 78,3 punten blijft ons land wel onder het Europese gemiddelde (79,8). In vergelijking met de rest van Europa doen vooral de treindiensten, de online gokmarkt en loterijdiensten en de trein-, tram- en busdiensten het minder goed. Op de goederenmarkten is de kloof met het Europese gemiddelde het grootst op de markten voor vrijetijdsproducten, fruit en groenten en medicijnen zonder voorschrift. Slechts op twee goederenmarkten (brandstoffen voor voertuigen en nieuwe auto’s) en één dienstenmarkt (hypotheken) presteren de Belgische markten beter dan het Europees gemiddelde. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content