België heeft de op drie na rijkste burgers ter wereld

© reuters

Amper in drie landen zijn de burgers rijker dan in België. Al gaan we er wel op achteruit, blijkt uit de jaarlijkse Global Wealth-studie van verzekeraar Allianz, uitgevoerd in ruim 50 landen.

Allianz stelde de lijst samen op basis van het netto financieel vermogen per hoofd in elk land. Met netto financieel vermogen wordt het totaal aan onder meer bankdeposito’s, aandelen en pensioenreserves bedoeld, min de particuliere openstaande schulden (hypotheken, consumentenkredieten …).

De Belg beschikte in 2014 over een netto financieel vermogen van gemiddeld 84.770 euro. In Zwitserland is dat 157.450 euro, in de VS 138.710 euro en in het Verenigd Koninkrijk 86.230 euro.

De Belg komt daarmee op de vierde plaats te staan, na de Zwitsers, de Amerikanen en de Britten. We gaan er wel een beetje op achteruit, want vorig jaar stond de Belg op de derde plaats.

Opmerkelijk. Duitsland, het land dat algemeen beschouwd wordt als de locomotief van de Europese economie, staat wat het netto financieel vermogen per capita pas op de 18e plaats met 44.770 euro.

België heeft de op drie na rijkste burgers ter wereld
© Allianz

Allianz berekende dat het totale mondiale bruto financiële vermogen naar een nieuw recordniveau van 136 biljoen euro is gestegen. Bruto, dus. Zonder schuld.

De mondiale schuld van de particuliere huishoudens nam in 2014 toe met 4,3 procent tot een totaalbedrag van 35 biljoen euro. Als de schuld wordt afgetrokken van het bruto financiële vermogen, resulteert dat in een mondiaal netto financiële vermogen van 101 biljoen euro, een stijging met 8,1 procent op één jaar tijd.

Rijkdom ongelijk verdeeld

Wereldwijd is de bevolking rijker dan ooit, maar die rijkdom is wel ongelijk verdeeld. De gemiddeld armste helft van de bevolking in de 53 bestudeerde landen beschikte amper over 5 procent van de vermogens.

Er bestaat ook nog zoiets als de zogenaamde Gini-coëfficiënt, die de vermogensongelijkheid peilt, om te laten zien hoe de rijkdom op nationaal niveau verdeeld is.

Uit de analyse van Allianz blijkt dat er ruwweg evenveel landen zijn waar de Gini-coëfficiënt van de verdeling van rijkdom in de tijd – sinds 2000 – ‘verbeterd’ is als landen waar die coëfficiënt verslechterd is.

Opvallend is dat in de meeste ontwikkelde landen de ongelijkheid tijdens de onderzochte periode is toegenomen. Hoe hoger de coëfficiënt, hoe groter de ongelijkheid.

Met name de Verenigde Staten hebben de hoogste Gini-coëfficiënt (80,6). De waarde voor België is 58,7 – aanzienlijk lager dan het gemiddelde voor ontwikkelde landen (64,6). Bovendien is de verdeling van de rijkdom in België de afgelopen tien jaar ten goede veranderd, luidt het bij Allianz.

‘Situatie in de VS zorgwekkend’

“De situatie in de VS is duidelijk zorgwekkend”, aldus Michael Heise, hoofdeconoom bij Allianz. “Onze berekeningen geven echter aan dat de ontwikkelingen in de andere landen niet zo dramatisch zijn geweest. Zoals gebruikelijk vormt de VS eerder de uitzondering dan de regel onder de markteconomieën. Dit gaat vaak verloren in onze debatten als gevolg van de dominantie van Angelsaksische economen, die de situatie in de VS als representatief voor de rest van de wereld zien. Gelukkig is dit niet het geval,” besluit Heisse. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content