Belgen sparen steeds minder

© iStock

Voor de vierde maand op rij is het totale bedrag dat op de spaarboekjes staat, gedaald. De gereglementeerde spaardeposito’s bedroegen in oktober 261,25 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De maandelijkse dalingen zijn vrij beperkt, maar ondertussen staat er toch ruim anderhalf miljard euro minder op de spaarboekjes dan in juni, toen er een recordbedrag van 262,94 miljard euro op de spaarrekeningen stond geparkeerd. Het is zeven jaar geleden dat er nog zo weinig spaargeld bij de banken geparkeerd staat.

Draghi en zijn bazooka

Almaar meer spaarders komen tot het besef dat de spaarboekjes geen geld meer in het laatje brengen. Zo heeft KBC onlangs gesnoeid in de spaarrente. De nieuwe rente (0,15%) flirt met het absolute minimum van 0,11 procent. Momenteel komen Belfius, ING en KBC nog met spaartarieven van 0,20 procent over de brug. Al is de kans groot dat ze in de voetsporen van KBC treden nu de Europese Centrale Bank haar beleid heeft versoepeld.

Gisteren heeft de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi aangekondigd dat hij de depositierente (de rente die banken krijgen wanneer ze geld storten bij de ECB) verlaagt van -0,2 naar -0,3 procent. De banken moeten met andere woorden betalen om geld te parkeren bij de Europese instelling. Dat is goed nieuws voor de toekomstige huiseigenaars, maar slecht nieuws voor de spaarders. Door de nieuwe maatregelen krijgen de banken het nog moeilijker om rente te betalen op de spaardeposito’s. Daartegenover blijft de hypothecaire rente op een laag pitje staan. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content