Belgen moeten niet langer meer betalen dan Fransen voor bezoek aan Disneyland Parijs

© BELGA

Disneyland Parijs heeft zijn online boekingsprocedures en betalingsmodaliteiten in overeenstemming gebracht met de Europese regels, zo heeft de Europese Commissie maandag meegedeeld.

Na klachten van consumenten en consumentenorganisaties was de Commissie in de zomer van vorig jaar een onderzoek gestart naar mogelijke discriminatie in het prijsbeleid van Disneyland Parijs. Onder meer Britten en Duitsers hadden aangeklaagd dat het pretpark hen geen toegang verleende tot promoties waarop Franse klanten wel konden intekenen.

Prijsverschillen per nationaliteit

Het verschil tussen verschillende nationaliteiten voor een weekendje Disneyland kon daardoor oplopen tot meer dan 500 euro. Zo betaalt een Belgisch gezin ‘slechts’ 865 euro, terwijl dat voor een Italiaans gezin 1.339 euro kost. “Dit is een concreet voorbeeld van discriminatie. Het gaat in tegen de Europese principe van de eengemaakte markt”, oordeelde Europarlementslid Marc Tarabella (PS) afgelopen zomer.

“Na een constructieve dialoog met de Europese Commissie heeft Disneyland Parijs nu zijn online boekingsprocedures en betaalmodaliteiten in overeenstemming gebracht met de non-discriminatieverplichting van de Europese dienstenrichtlijn”, zei een woordvoerster van de Commissie maandag. “In een interne markt kunnen we niet toestaan dat consumenten verschillend behandeld worden, enkel op basis van hun woonplaats of nationaliteit.”

Prijzen niet harmoniseren

De woordvoerster beklemtoonde wel dat het niet de bedoeling is om prijzen in Europa te harmoniseren. Uiteenlopende prijzen aanrekenen in verschillende landen is niet per se illegaal, maar consumenten moeten wel vrij kunnen shoppen en mogen in hun zoektocht naar de beste aanbiedingen niet gehinderd worden door obstakels als het ‘rerouten’ naar nationale websites of de verplichting om met een nationale debetkaart te betalen.

Nog voor de zomer presenteert de Commissie een nieuw pakket maatregelen om e-handel te stimuleren, waaronder een voorstel over geoblocking. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content