‘Belgen met tweede woning in het buitenland worden verplicht nieuwe rekening te openen’

© iStock

Belgen met een tweede woning in Europa of elders in de wereld worden vaak gedwongen om een nieuwe rekening te openen om bijvoorbeeld water en elektriciteit te betalen. Dat blijkt uit het antwoord van de Europese Commissie op een vraag van N-VA-Europarlementsleden Sander Loones en Anneleen Van Bossuyt.

Wie een woning buiten België bezit, heeft vaak geen ander keus dan een nieuwe nutsrekening te openen. Ook zij die in het buitenland wonen, werken of studeren stoten op hetzelfde probleem. Dat schrijft het Nieuwsblad.

N-VA-Europarlementslids Sander Loones wil dat Europese burgers eender waar in Europa met dezelfde rekening betalingen kunnen doen. ‘In een echte eengemaakte markt mag het geen verschil maken in welk EU-land je bankrekening zich bevindt.’

SEPA

Volgens een Europese wetgeving, de SEPA-vordering, hebben mensen met een tweede woning het recht om hun elektriciteit, ­water, internet en belastingen te betalen via de bankrekening in hun thuisland. Maar die wet wordt te gebrekkig toegepast in sommige lidstaten. Commissaris Hill geeft toe dat hij klachten ontvangen heeft van burgers in heel Europa die geen gebruik kunnen maken van dat recht.

Hill heeft het probeem al aangekaart bij verschillende lidstaten. Zij hebben laten weten dat ze de noozakelijke maatregelen zullen nemen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content