Belgen in armoede zijn vaker ziek dan vermogende landgenoten
Belgen die in armoede leven, hebben 21 procent meer kans in het ziekenhuis te belanden dan hun vermogende landgenoten. Dat blijkt uit een studie van de christelijke mutualiteit (CM).
Er gaapt een gezondheidskloof tussen arm en rijk, waarschuwt de christelijke mutualiteit. Uit cijfers van de CM blijkt dat die kloof in sommige gevallen zelfs groter wordt. “Op het vlak van gezondheid zijn we allerminst gelijk”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Hoe lager de sociaaleconomische positie, hoe slechter de gezondheid en hoe lager de levensverwachting”
De kostprijs
Mensen uit de laagste sociale klasse hebben 51 procent meer kans in het komende jaar te overlijden dan mensen uit de hoogste klasse. De kans dat iemand die in armoede leeft, wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis ligt 162 procent hoger dan voor een gegoede landgenoot. Voorts is de kans op arbeidsongeschiktheid (tot 1 jaar) 55 procent hoger en op invaliditeit 97 procent hoger.
De kostprijs van gezondheidszorg is één van de belangrijkste oorzaken van de gezondheidskloof. Zo ligt het aantal minderjarigen dat preventief naar de tandarts gaat 34 procent lager bij de arme Belgen. Al spelen nog factoren een rol. Als voorbeeld haalt de CM een uitstrijkje om baarmoederhalskanker op te sporen aan. Dat is gratis. Toch maken vrouwen in armoede er 19 procent minder gebruik van. “We moeten bepaalde doelgroepen nog meer bewustmaken van het belang van dergelijke onderzoeken door te werken aan hun gezondheidsvaardigheden”, zegt Van Gorp.
Verantwoordelijkheid van de samenleving
Naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede vraagt de CM aandacht voor het probleem. “Er zijn al heel wat inspanningen geleverd om gezondheidszorg betaalbaar te houden. We zetten ook stevig in op preventie. Maar we merken dat dat niet voldoende is. Om mensen in armoede te bereiken, zullen we nog meer op maat moeten werken, tot op lokaal niveau.”
Van Gorp roept op tot samenwerking. Hij benadrukt dat de gezondheidskloof dichten de verantwoordelijkheid is van de volledige samenleving. “Er zijn inspanningen nodig op vele terreinen, zoals onderwijs of huisvesting. Ook de ziekenfondsen hebben een opdracht. Wij moeten blijven ijveren voor een meer toegankelijke gezondheidszorg. Er zijn bijkomende inspanningen nodig om rechten automatisch toe te kennen. En er is voor ons ook een belangrijke rol weggelegd in preventie en gezondheidsopvoeding”, besluit de CM-voorzitter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier