‘Belgen hadden nooit meer geld op zichtrekening: gemiddeld 5.300 euro’

© © Mike Kemp/Tetra Images/Corbis

De zichtrekeningen van de Belgische gezinnen zijn in een jaar tijd met 9 miljard aangezwollen tot het recordniveau van bijna 75 miljard euro eind juni, leren cijfers van de Nationale Bank.

Dat komt neer op ruim 5.300 euro per zichtrekening, of zowat een derde meer dan twee jaar geleden. Daarmee groeien de zichtrekeningen veel sneller dan de spaarrekeningen, schrijft De Tijd, die de gegevens van de Nationale Bank publiceert.

Het gaat op jaarbasis om een stijging met 13 procent. In twee jaar tijd kwam er zelfs 34 procent bij.

Volgens de banken vinden almaar meer gezinnen het door de zeer lage rente niet meer de moeite om hun geld naar een spaarrekening over te zetten. “Door de lage rente beheren mensen hun tegoeden minder actief dan vroeger”, klinkt het bij BNP Paribas Fortis. Ook vastrentende beleggingen kunnen hen nauwelijks bekoren en het onrustige beursklimaat doet veel particulieren aarzelen om in aandelen of fondsen te stappen. Daardoor is er volgens veel bankiers sprake van een “algemene verlamming”, waarvan onduidelijk is hoelang ze zal duren. In afwachting van betere beleggingsopportuniteiten parkeren de Belgen hun geld massaal op een gewone zichtrekening, hoewel die niets opbrengt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content