Belg blijft massaal sparen ondanks de lage spaarrentes
Ondanks de lage rentetarieven blijft de Belg geld op zijn spaarrekening parkeren. Ondertussen blijven de banken snoeien in de spaarvergoedingen.
De inlagen op de Belgische spaarboekjes zijn het voorbije halfjaar met bijna 5,9 miljard euro gegroeid tot 257,83 miljard euro. Dat is meer dan tijdens de eerste jaarhelft in 2014. Toen hebben de Belgen in totaal 5,23 miljard euro op de spaarrekening gestort, goed voor net geen 250 miljard euro. Dat schrijft De Tijd op basis van een rondvraag bij vijftien banken, die ongeveer 95 procent van de markt vertegenwoordigen.
Flirten met de minimumgrens
De Belg laat zich klaarblijkelijk niet afschrikken door de lage spaarrentes. Nochtans blijven de banken snoeien in de rentes en flirten sommige rentetarieven met de minimumgrens. Zo heeft ING op 1 juli de getrouwheidspremie van de gewone spaarrekening verlaagd van 0,50 procent naar 0,15 procent. Volgens Febelfin, de federatie van de financiële sector, mag die niet lager zakken dan 0,10 procent. De basisrente van de spaarrekening van ING blijft op 0,05 procent (het wettelijke minimum is 0,01%).
Ook andere grootbanken zijn eerder zuinig met de rentetarieven. Bij KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius krijgen de spaarders slechts 0,20 procent rente op hun spaardeposito’s.
Verschillende klassieke banken bieden hen wel alternatieve spaarrekeningen aan met een hogere getrouwheidspremie. Zo lanceerde BNP Paribas onlangs de Ster Spaarrekening met een rentetarief van 1,40 procent (1,30% getrouwheidspremie en 0,10% basisrente). Ook ING heeft zo’n rekening voor de regelmatige spaarder in de pijpleiding zitten. Bij KBC krijgen zij die een Start2Save-rekening hebben 1 procent basisrente en 0,5 procent getrouwheidspremie.
Meer Belgen beleggen
De Belgen blijven massaal met hun geld naar de banken trekken omdat er weinig alternatieven zijn. Ook met andere vastrentende producten zoals kasbons, termijnrekeningen of obligaties valt door de historisch lage rente amper geld te verdienen.
Volgens De Tijd slaan almaar meer Belgen de weg van beleggingsfondsen in, mede dankzij de sterke prestatie van de beurzen tijdens het eerste kwartaal. Verschillende banken zagen het vermogen van hun klanten in fondsen sterk toenemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier